Orechový zákusok

Karola zákusok bez múky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Nestíhala som pred sviatkami uložiť si recepty na zákusky, ktoré som piekla, tak si ich ukladám teraz.

30-40 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako vidíte, zákusok je bez múky, tak ho môžu aj ľudia, ktorí držia bezlepkovú diétu. Tu sú suroviny.
  2. Vajcia si rozdelíme - žĺtky vyšľaháme s cukrom.
  3. Vyšľahané.
  4. Čokoládu si nastrúhame a rozmiešame s orechmi, ktoré sme si tiež namleli a pridáme k šľahaným žĺtkom. Na koniec vyšľaháme bielky a sneh pridáme do cesta a dobre rozmiešame. Vylejeme na plech.
  5. Piekla som na plechu 36x45 cm. Na plech si dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto. Pečieme na 190 stupňov asi tak 20 minút ale radšej špajdľou skúste či už je dobre upečené cesto, to je najlepšia skúška.
  6. Keď je cesto upečené, necháme ho chvíľku na plechu vychladnúť a potom ho preklopíme a stiahneme papier. Neviem prečo sa mi v strede urobilo to koleso ale nevadí. Ako vidíte, už mám cesto aj prekrojené na polovicu po dĺžke.
  7. Plnku si môžeme robiť keď sa nám cesto pečie nasledovne: Do rajničky si dáme 16 veľkých lyžíc mlieka, necháme ho zovrieť a pridáme 16 veľkých lyžíc cukru, 16 veľkých lyžíc namletých orechov, 1 vanilkový cukor a miešame do zhustnutia. Keď máme plnku hustú, pridáme trocha rumu a maslo. Dobre vymiešame a dáme po chvíľke keď trochu vychladne do chladničky, aby plnka stuhla, nakoľko maslo sa v teplej plnke rozpustí. Nebojte sa, plnka stuhne.
  8. Keď je plnka stuhnutá, naplníme zákusok. Plnky si trochu odoberieme čo potrieme vrch zákuska.
  9. Potretý vrch zákuska a posypané orechy.
  10. Piekla som večer tak do rána mi krásne plnka stuhla a výborne sa mi dalo krájať zákusok.