Karobový/kakaový bochník - bez lepku, vegan

Autor receptu: veganvidya

Recept som našla tu: http://bubblegirlbakes.com/bubblegirlbakesblog/2013/9/19/marble-cake a zjednodušila a nejaké veci ubrala, pretože nám pri prvom pokuse až tak nechutili, takže už nejde o "mramorový koláč", ale chuť je omnoho lepšia :-).

50 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som formu na bochník/chlebíček s obsahom cca 220 cm2.
  2. Najprv si pripravíme bezlepkovú múčnu zmes: zmiešame 100 g pohánkovej múky (zo svetlej, mechanicky lúpanej pohánky); 100 g pšenovej múky a 300 g múky z bielej ryže. Toto množstvo by nám malo stačiť na tento recept, ale túto zmes môžeme mať pripravenú dopredu aj vo väčšom množstve.
  3. Múky si môžeme pripraviť aj sami: čo najjemnejšie (na kávovom mlynčeku, na ktorom melieme cukor či mak) pomelieme kvalitné pšeno, svetlú pohánku a kvalitnú bielu ryžu.
  4. V malej miske našľaháme mleté ľanové semienko a teplú vodu. Necháme postáť. V druhej miske zmiešame suché suroviny. Rastlinný tuk Alsan Bio našľaháme s cukrom v osobitnej miske. Pridáme ľanové semienko a ďalej šľaháme. Zoberieme si varechu a pomaly zapracúvame striedavo sypké suroviny a ryžové mlieko.
  5. Dáme do formy s papierom na pečenie a pečieme cca 50 min vo vyhriatej rúre na cca 175 C alebo v závislosti od rúry. Necháme najprv chladiť vo forme 10-15 min a potom premiestnime na mriežku a necháme vychladnúť úplne. Najlepší je na druhý deň. Ak ho ozdobíte napr. džemom a niečím posypete alebo polejete čokoládovou polevou, získate trošku slávnostnejší zákusok. Zrejme by to šlo upiecť aj na normálnom plechu, ale osobne som neskúšala...