Karjalanpaisti - Karelské mäso (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ide o starodávne fínske jedlo chudobných, ktoré pozostáva z viacerých druhov mäsa, napr. kombinácia mäsa hovädzieho, jahňacieho, sobieho a bravčového, minimálne však dvoch druhov, obsahuje veľa korenín, avšak len málo druhov, vyznačuje sa dlhou pomalou prípravou, až niekoľko hodín, v závislosti od druhu mäsa a veku zvieraťa, pridáva sa k nemu mrkva, cibuľa a zaleje vodou alebo vývarom, je známych viacero obmien.

4-6
porcie
30 minút
príprava
240 minút
na 170 °C

Postup

  1. Umytú osušenú krkovičku som pokrájala na kocky o veľkosti cca 3x3 cm,
  2. ...hovädzí móčing / tiež nazývaný ako glejovka alebo nožina/ som pokrájala na menšie kocky cca 2x2 cm.
  3. Do väčšieho hrnca som dala cibuľu pokrájanú na hrubšie kliny, mrkvu pokrájanú na hrubšie kolieska,...
  4. ..pridala som najprv hovädzí móčing,...
  5. ...na móčing som dala krkovičku,mastnejšie mäso má byť na vrchu, tuk sa nepridáva vôbec...
  6. ...pridala som celé čierne korenie...
  7. ...celé nové korenie,...
  8. ...soľ /dala som menej ako 1 PL, lebo vývar som mala už dosť slaný, kto nemá domáci vývar z kostí, môže použiť studenú vodu/,...
  9. ...bobkové listy,...
  10. ...všetko som zaliala studeným domácim vývarom z kostí len do výšky mäsa. Rúru som vyhriala na 250 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, hrniec so surovinami som vložila do rúry na strednú priečku a bol celý čas bez pokrievky, po vložení hrnca som teplotu rúry znížila na 170 stupňov C,...
  11. ...varila som jedlo pomalým varením v rúre cca 4 hodiny pri tejto teplote, kým mäso nezmäklo, tento čas varenia v rúre je viac-menej orientačný, je závislý od druhov použitého mäsa a od veku zvieraťa, z ktorého mäso pochádza, var nesmie byť silný, šťava by sa skalila, varí sa len veľmi miernym nepriamym varom, netreba zbierať žiadnu penu.
  12. Horúce jedlo som nabrala do tanierov a podávala som s varenými zemiakmi vcelku.
  13. ešte jeden záber: varené mäsko je mäkkučké, šťavnaté, zeleninka sa nerozvarila, šťava je rôsolovitá, je jej pomerne málo, má konzistenciu rôsolovitej veľmi silnej a chutnej mäsovej polievky, výraznej chuti, ide o jedlo, ktoré má korene ešte v 12. storočí vo Fínsku v oblasti Karélia, odtiaľ má názov, teda vzniklo v čase, ked neboli k dispozícii čerstvé bylinky a ani čerstvá zelenina zo záhrady, varilo sa pôvodne v hlinených nádobách a dlho, predovšetkým v krutej zime, kedy sa mäso zo zabitých zvierat pôvodne vo väčších kusoch najprv večer nasolilo, potom skoro ráno pokrájalo na menšie kusy a dalo variť, v priebehu nasledujúcich storočí sa varenie tohto silného a výživného jedla čiastočne menilo, zostal však tradične dlhý čas pomalého varenia, podnes sa nepridáva žiaden tuk, ten sa uvoľní z mäsa spolu s rôsolom, je to podobný eintopf ako je vo Francúzsku Beef bourguignon, ktorý má však už oveľa viac ingrediencií. Karjalanpaisti je veľmi jednoduché,je to jedlo chudobných, ktoré je stále mimoriadne obľúbené, zachovalo sa a varí v rôznych obmenách aj dnes, pričom základ zostal rovnaký, poznajú ho vo viacerých krajinách, lebo Karélia často patrila raz Fínsku, raz Švédsku a po II. svetovej vojne pripadla dnešnému Rusku.