Ovocný šalát

Karibský papájový šalát (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Pred par dnami tu bol pridany pekny recept https://varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-papaje-fotorecept/67739-recept.html Najpr som myslel, ze budem mudrovat, ako ho ja robim, ale ked tu moze byt 100 podobnych receptov na pagace, mozu tu byt az dva na papajovy salat.

15 minút
príprava

Postup

  1. Papaju osupeme, ja to robievam skrabkou na zemiaky. Vyberieme semienka a cast odlozime. Vseobecne vela ludi semienka zahodi, ale v tropoch sa pouzivaju namiesto korenia a v domacom lekarstve na deziinfekciu traviaceho traktu a zbavovanie sa parazitov. Chut je daco medzi korenim a horcicou. (Opatrne s mnozstvom.) Papaju nakrajame, ja som pouzil na hrubo mandolinu. Ja mam radsej na salat polozrelu, v Thajsku pouzivaju uplne zelenu.
  2. Cervenu cibulu nakrajame na tenucke kruzky a rozoberieme. Chillli podla chute, ci vyberieme blanky a semienka. Koriandrova vnat je podobna - osobna preferencia, ja mam rad vela. Vytlacime stavu z jednej limetky. Tak centimeter cerstveho zazvoru osupeme a nastruhame. Pridame trosku exotickej chute: 1/3 lyzicky skorice. Vybalancujeme solou a zjemnime lyzicou kvalitneho olivoveho oleja a nakonie ochutime - okorenime lyzicou papajovych semienok
  3. No a ked mame taky vyborny salat, tak som to skombinoval so slovenskou klasikou: reznom z kuracieho stehna, ale peceneho v trube. Uspech bol dobry, bolo mi poradene piect na mriezke na 200 °C, osprejovat olejom a po 10 minutach otocit.