Karí z ibišteka jedlého (fotorecept)

Autor receptu: methi

Ibištek jedlý môžete poznať aj pod názvom Okra.

Postup

  1. V panvici zohrejeme trochu oleja, vlozime koriandrove semienka a susene chilli papriky a par sekund opekame tak, aby papriky slabo zhnedli. Odstavime panvicu z ohna a nechame chvilu vychladnut. Dame do mixera, kde pridame aj struhany kokos a asi 1/2dcl vody. Vymixujeme na hustu omacku.
  2. Do hrnca vlozime okru, ktore sme predtym umyli, dokladne osusili a pokrajali. Dalej vlozime nakrajane rajciny, zazvor. Zalejeme poharom vody, osolime, privedieme do varu a varime na miernom ohni, s troska odchylenou pokrievkou 10 minut.
  3. Potom pridame kokosovu omacku, premiesame a varime dalsich 5 minut.
  4. Na zaverecne ochutenie kari si pripravime Tadka (oprazanie korenin). V panvici zohrejeme olej, vlozime horcicne semena a kari listky. Pozor! oboje v styku s horucim ghee alebo olejom prskaju.
  5. Ked horcicne semena a kari listky trocha vyprskaju, zoberieme naberacku alebo cokolvek, cim sa da nabrat omacka. Naberieme kokosovu omacku a vlejeme ju do panvice, kde robime Tadka. Kedze Ghee je horuce, okamzite to zapeni.
  6. Hned ako to zapeni, panvicu troska ponaklaname (ako ked rozlievate cesto na palacinky na panvici) a vylejeme do omacky. Omacku premiesame. odstavime z ohna a prikrytu nechame 5 minut odlezat.
  7. Podavame s dusenou ryzou.