Šošovicové karí

Karí červená šošovica s kokosovým mliekom

Autor receptu: jankadomka

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé si dáme variť ryžu, tak ako sme zvyknutí.
  2. Potom nakrájame mrkvu na tenké kolieska. Kto chce, môže kľudne aj na kocky. Na troška hlbšej panvici rozohrejeme olej a zľahka, cca 2 minúty, pražíme nakrájanú mrkvu spolu so zázvorom.
  3. Následne pridáme sekané paradajky, kokosové mlieko, 300 ml vývaru a dochutíme karí korením, sójovou omáčkou a čiernym korením. Necháme to variť cca 10 minút pod pokrievkou, aby bola mrkva uvarená do polomäkka.
  4. Potom vložíme do panvice červenú šošovicu a opäť varíme 10 minút pod pokrievkou, kým šošovica aj mrkva úplne nezmäknú. Priebežne pozeráme či máme dosť šťavy, ak nie, pridávame postupne aj zvyšok vývaru. Šošovica by nemala byť suchá, ale práve naopak. Urobíme si toľko šťavy, koľko uznáme za vhodné, keďže máme ako prílohu ryžu. My máme radi skôr viac šťavy, nech sa ryža potom pekne šmýka ?
  5. Keď už máme všetko pekne uvarené, vypneme plyn a pridáme nasekaný alebo nastrúhaný cesnak, špenát a limetkovú šťavu. Premiešame a necháme chvíľku postáť, aby sa špenát sparil zo zvyškového tepla.
  6. Môžme ihneď podávať s uvarenou ryžou a ako ozdobu môžete použiť napr. aj sezam. Ak by ste mali potrebu to celé ešte zjemniť, pridajte jogurt.