Karfiolovo-brokolicový šalát na spôsob zemiakového šalátu (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Salat pouzivam hlavne na jar a v lete na odlahcenie stravy. Vyuziva neobmedzene mnozstva zeleniny. Ponuka siroke vyuzitie a obmeny. Vznikol vlastne postupnym vymienanim zamiakov za zeleninu. To ovsem neznamena, ze zemiaky sa tam nehodia.

8-10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Brokolicu a karfiol som rozobral na mensie kusky, aby sa mi vosiel do odparovacieho hrnca (proste steamer). Snazil som sa pritom mat rovnaku velkost kusov, aby boli rovnako uvarene. Nastavil som ho na desat minut. Dal som varit vajcia a venoval sa dalsej uslachtilej priprave.
  2. Cibulu som nasekal, teda processor, na drobno aj s uhorkami a zelenou paprikou (nie je potrebna, ale ked bola po ruke, co s nou). Ked bol karfiol a brokolica hotove, dal som ich do processoru nakrajat na jemne pasiky. Tak isto zelerove stonky.
  3. V miske som rozmiesal citronovu stavu, cesnakovy prasok, horcicu, stiplavu omacku, mnozstvo nehavam na vas zdravy usudok, ako napr.tabasco, sriracha suace atd., cukor, sol korenie podla chute, majonezu a smotanu v pomere 2:1. To je moj oblubeny pomer. Mozete pouzit iba majonezu, ak sa rozhodnete vyskusat tento recept, je to na kazdom z Vas. Nakoniec som dal vajicka pretlacene na kusky.
  4. Celu zmes som dal do nakrajanej zeleniny a premiesal. Dal som do chladnicky aby sa prepojili chute.
  5. Kdo potrebuje moze si k tomu este pridat niekolko zemiakov uvarenych v supke, proste ako do klasickeho salatu. Tak isto mozete cibulu vymenit za cerstvu jarnu cibulku. Kto nerad chut cerstvej cibule, moze ju pred pridanim troche povarit v octovej vode. Zmekne a chut prestane byt tak vyrazna. No proste moznosti spusta.