Karfiolová polievka so zeleninou /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Karfiolová polievka chutí síce vždy, ale najmä na jar. V osolenej vode som najprv
povarila ružičky karfiolu, pridala som koreňovú zeleninku, napokon zemiaky a zahustila
som ju paprikovou zásmažkou. Na tanieri som ju posypala posekanou petržlenovou
vňaťou. Je to polievočka plná vitamínov, rýchlo hotová a veľmi chutná.
4 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 90 - 100 °C |
Postup
- Karfiol som umyla a rozobrala na ružičky.
- Koreňovú zeleninku som pokrájala na kocky a na kolieska.
- Ružičky karfiolu som povarila 5 minút v osolenej vode.
- Ku karfiolu som pridala variť pokrájanú mrkvu, zeler a petržlen.
- Ako posledné som pridala zemiaky, pokrájané na menšie kocky.
- Pripravila som si paprikovú zásmažku, kým sa varila zeleninka. Na rozohriatom oleji som orestovala posekanú cibuľku do sklovita.
- Pridala som múku a orestovala som ju do žemľovej svetllo-žltej farby.
- K opraženej múke som pridala červenú sladkú červenú mletú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť, dávala som pozor, aby sa nepripálila.
- Zápražku som zaliala studenou vodou, za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, som ju priliala k zeleninke a všetko som povarila spolu ešte 15 minút a okorenila som čerstvo mletým čiernym korením.
- Na tanieri som polievku posypala posekanou petržlenovou vňaťou.
- záber zblízka.