Karfiolová polievka so zeleninou /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Karfiolová polievka chutí síce vždy, ale najmä na jar. V osolenej vode som najprv povarila ružičky karfiolu, pridala som koreňovú zeleninku, napokon zemiaky a zahustila som ju paprikovou zásmažkou. Na tanieri som ju posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Je to polievočka plná vitamínov, rýchlo hotová a veľmi chutná.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Karfiol som umyla a rozobrala na ružičky.
  2. Koreňovú zeleninku som pokrájala na kocky a na kolieska.
  3. Ružičky karfiolu som povarila 5 minút v osolenej vode.
  4. Ku karfiolu som pridala variť pokrájanú mrkvu, zeler a petržlen.
  5. Ako posledné som pridala zemiaky, pokrájané na menšie kocky.
  6. Pripravila som si paprikovú zásmažku, kým sa varila zeleninka. Na rozohriatom oleji som orestovala posekanú cibuľku do sklovita.
  7. Pridala som múku a orestovala som ju do žemľovej svetllo-žltej farby.
  8. K opraženej múke som pridala červenú sladkú červenú mletú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť, dávala som pozor, aby sa nepripálila.
  9. Zápražku som zaliala studenou vodou, za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, som ju priliala k zeleninke a všetko som povarila spolu ešte 15 minút a okorenila som čerstvo mletým čiernym korením.
  10. Na tanieri som polievku posypala posekanou petržlenovou vňaťou.
  11. záber zblízka.