Zeleninová polievka

Karfiolová polievka s morčacím vývarom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú.* Začínal som ako dieťa predškolského veku, pomocnými prácami, ale rýchlo som zistil, že na dobré „dielo“ stačí mať kvalitné mäso, výber pestrej zeleniny a dostatok času. Nerátam čistotu, prácu a trpezlivosť. Fazuľová s „ľečkami“ bola druhá a k zeleninovým, v rôznych variantoch, som dospel spolu s mojimi deťmi a hlavne vnúčencami, „bľižňakami“. Lilinka „miliónovú“ premenovala na „mililiovú“ a Samko zjedol všetko.

6-8
porcií

Suroviny

Postup

  1. Začal som vývarom, lebo ten potreboval 65-75 minút na uvarenie. Na dno hrnca som uložil morčací orez, naň krídla s kosťou a kožou, pokrájané zelerové stonky, strednú cibuľu s klinčekmi a drôtené „vajíčko” so sušeným ligurčekom a guličkami čierneho i nového korenia. Zalial vodou, osolil a nechal priviest do varu, pozbieral som penu a znížil ohrev na „buľkotanie”.
  2. Nuž a mal som dostatok času na prípravu zeleniny a...
  3. ...krupicového cestíčka na halušky, alias „nokerdle”. Kocky masla musia totiž zmäknúť. Hustotu cesta skorigujem vlažnou vodou.
  4. V polievkovom hrnci som na repkovom oleji podusil pokrájaný zväzok mladej cibuľky, zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate (lístočky ešte môžu čakať), pridal kocky masla.
  5. Po premiešaní som pridal rozpolené ružičky kelu, ako aj ich uvoľnené bočné lístky, premiešal, 3-4 minúty podusil.
  6. Nasledoval na ružičky rozobratý karfiol.
  7. Pridal som soľ a koreniny (krém pikantný „Harissa“, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká paprika a polievkové korenie „Nahrin“).
  8. Po premiešaní, nasledovalo 5-6- minútové podusenie, po ktorom som zeleninu zalial čerstvo uvareným precedeným morčacím vývarom (stonkový zeler som zjedol sám), doplneným vriacou vodou z čajníka a nechal necelú hodinu variť na 1/3 ohreve.
  9. Potom som do hrnca presypal pol vrecúška mrazeného hrášku (čerstvý u nás ešte nie je v predajniach), priviedol do varu.
  10. Do vriacej polievky som cez haluškovač pretlačil vymiešané cesto pripravené na maslové „ňočky“.
  11. Po vyplávaní polievku zahustili, no pomohol som jej aj s pokrájaným mäsom z krídiel a 2/3 lístkov petržlenu a zeleru.
  12. Konečné „dielo“ v hrnci vyzeralo takto a
  13. na tanieri, ozdobené zvyškom zelených lístkov, ešte krajšie.
  14. Dnes oslavujeme MDD a tak tento môj originálny recept venujem všetkým deťom na čele s mojimi šikovnými vnúčencami Liliankou a Samkom. Veľmi rád a často spomínam na svoje dávno odišlé detstvo, plnom pravého kamarátstva, nepredstaviteľno šťastia, úprimnej lásky a úsmevov dobroprajných ľudí. Presne takéto detstvo z hĺbky duše i srdca prajem všetkým deťom. Dnešný svet sa totiž dočista zbláznil a na všetko dobré zabudol. P. S.: Hej a ešte záverečný obrázok pre našu spoločnú ctenú a váženú priateľku @Sovka62 lebo aj ona ľúbi polievky, v ktorých sú lyžice „na stojato“.
  15. Takto som držal v náručí mojich „Čvorgľov“ na Vianoce 2000, dnes by som ich už asi neuniesol. Lilly študuje medicínu a Samko matematiku na univerzitách v mojich rodných Košiciach.