Karfiol so syrom a ančovičkami (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Recept som čiastočne odkukala z francúzskej televíznej relácie o varení, niečo z ingrediencií mi určite ušlo, ale veľmi ma zaujala kombinácia karfiolu s ančovičkami. Keďže jedno aj druhé mám rada, vyskúšala som...

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si potrebné suroviny. Gruyere môžeme nahradiť ementálom a slané maslo obyčajným.
  2. Karfiol rozoberieme na väčšie ružičky, dobre umyjeme a vložíme do misy s vodou, šťavou z polovice citróna a kolieskami nakrájanými z druhej polovice.
  3. Medzitým dáme do väčšieho hrca variť vodu. Osolíme ju a keď zovrie, vložíme do nej ružičky karfiolu. Varíme približne 40 minút. Scedíme
  4. a schladíme v osolenej vode s citrónom.
  5. Na dno zapekacej misy poukladáme plátky masla a trochu ho osolíme (ja som použila poloslané maslo). Pri pečení sa karfiol ochutí slanou parou zospodu.
  6. Na maslo poukladáme ružičky karfiolu, na ne nastrúhame syr a všetko zakryjeme smotanou. Pomedzi ružičky a navrch pokladieme ančovičky. Už nesolíme.
  7. Misu zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 40 minút pri teplote 180°C. Potom alobal odstránime, ku karfiolu pridáme paradajky (veľké nakrájame na osminky), prípadne aj trochu smotany a odkryté ešte dáme na 10 minút zapiecť.
  8. Na tanieri ozdobíme kolieskami čerstvej čili papriky, môžeme pridať aj surové paradajky. Podávame bez prílohy.