Karé v pivovej marináde, smotanovo-pórové zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Bola voľba, či klasické vyprážané rezne, alebo mäsko na šťave. Väčšina rozhodla - na šťave, je to zdravšie a navyše, netreba pri tom stáť :)

Postup

  1. Karé nakrájame na rezne, narežeme okraje, môžete vyklepať, ja som krájala tak akurát, nerada búcham do mäsa :). Dáme do misy, osolíme a nakoreníme /použila som hrubo mletú grilovaciu koreniacu zmes/ a zalejeme svetlým pivom. Necháme marinovať 1-2 hodiny, podľa toho, koľko máme času.
  2. Keď nadišla hodina H, mäsko vyberieme z marinády a necháme odtiecť. Ešte som ho dokorenila čerstvým mletým korením a mletou morskou soľou. Obalíme v múke a sprudka opražíme na rozpálenej masti (oleji) z oboch strán.
  3. Keď máme všetky rezne opečené, vrátime ich do hrnca, prilejeme marinádu, čo nám ostala a zakryté dusíme do mäkka.
  4. Priebežne podlievame vodou a pivom, asi pol na pol. Netreba sa báť tej pivovej arómy, ona sa vlastne vyvarí, vyparí, v omáčke ostane príjemná aromatická jemne pikantná chuť. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, môžete pridať niečo štipľavé, mne to bolo akurát. A je to aj dostatočne zahustené z tej múky.
  5. Medzitým som urobila zemiakovo-pórové šťuchané zemiaky. To iba taký experiment a keďže to mojim veľmi chutilo, tak to okrajovo spomeniem: Do osolenej vody dáme variť očistené nakrájané zemiaky zároveň s kolieskami póru (zelená časť), po uvarení scedíme, pridáme maslo a 1 celú kyslú smotanu, dosolíme, rozšťucháme, je príjemné, keď tam cítiť tie kúsky. Manžel mi vyjedol takmer pol hrnca tej kaše, je to veľmi chutné. Nuž a toto je porcia pre neho, on je taký miskový :). Navrch som dala hoblinky parmezánu, to k pivku ladí, tak dobrú chuť :)