Karé prekladané zemiakmi - večera s hádankou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Mala som pekné chudé karé, už naporciované, priam sa pýtalo urobiť z neho rezne, nuž ale komu by sa chcelo večer o 19-stej obaľovať a strážiť tú panvicu :) Tak vznikol zas taký pekáč "všetko v jednom".

Postup

  1. Mäso naporciujeme a nakoreníme, použila som hrubozrnnú grilovaciu zmes, ktorú máme momentálne obľúbenú (obsahuje papriku, rascu, cesnak, cibuľu, horčičné semienka), rovno k mäsu som vhodila pár plátkov slaniny a poliala olivovým olejom. Premiešame. Mäso sa marinovalo do doby, kým som očistila zemiaky.
  2. Keď máme zemiaky načistené a nakrájané na krúžky, môžeme začať skladať. Na pekáč som dala masť a šupla do horúcej rúry, nech sa rozpustí. Potom som tam lážo-plážo nahádzala kolieska póru (môže byť aj cibuľa, ale krájajte ju na hrubšie).
  3. Na pór uložíme polovicu zemiakov, osolíme, okoreníme, orascujeme a potrieme horčicou.
  4. Na zemiaky rovnomerne poukladáme namarinované mäso. Tuším mi tam zablúdila aj nejaká klobáska, taký surprise /prekvapenie/ :)
  5. Pokladieme druhú vrstvu zemiakov, tiež posolíme, okoreníme, orascujeme, dala som aj pravú maďarskú sladkú papriku z jarmoku, vonia a chutí nádherne.
  6. Zarobíme si zálievku: sladká smotana, voda alebo vývar, provensálske bylinky. Zalejeme, zakryjeme vekom alebo alobalom a dáme piecť cca na tú hodinku.
  7. Po hodine alebo 50 min. otvoríme, skontrolujeme dlhou vidličkou, či sú zemiaky a mäso mäkké, ak áno, môžeme posypať nastrúhaným syrom (mala som netradične kaškaval, dajte svoj obľúbený, kľudne aj údený) a necháme zapiecť ešte tých 10 minút, kým sa syr roztopí.
  8. Je to jedlo z jedného hrnca, stačí k tomu už len niečo kyslé prípadne pikantné a môžete sa do toho pustiť. Mám overené, že tieto chute sa spolu majú celkom radi, čo sa potvrdilo aj dnes.
  9. Jaj a tá hádanka :) Uhádnete, aká odroda papričky je na fotke?