Karamelovo orechové gule (fotorecept)

Autor receptu: archaa

Rýchly, nenáročný recept na gule. Netreba šúpať zemiaky ako na klasické slivkové gule a obed máte hotový raz-dva... a navyše ...aký skvelý...:)

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Takže z toho kyslého mlieka, vajca, cukru, štipky soli, múky a sódy bicarbóny vymiesime cestíčko tak, že múku pridávame, dokým sa z cesta nebudú dať tvoriť guľky. (preto nebola uvedená gramáž múky)
  2. Tie potom nahádžeme do osolenej vriacej vody a varíme asi 15-20 minút na miernom ohni.
  3. Medzitým si urobíme karamel z masla a cukru. Pridáme trocha vody a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Potom pridáme pomleté vlašské alebo iné orechy.
  4. Uvarené gule scedíme, ale neoplachujeme studenou vodou.
  5. Všetky gule rozrežeme na polovice a pridáme do panvice s karamelom a orechami
  6. Dobre premiešame.
  7. Servírujeme teplé, posypané práškovým cukrom. Ked budete robiť ako ja orechové, môžete ich troška ozdobiť čokoládovou alebo karamelovou polevou, k makovým (ktoré sú takisto výborné) môžete podávať zavárané slivky.