Veterníky

Karamelové veterníky s karamelovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Karamelové veterníky u nás, obľúbené.

50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto: do hrnca dáme vodu, olej, nakrájané maslo, soľ, povaríme, kým sa maslo nerozpustí. Zoslabíme plameň a pridáme múku, ktorú vymiešame do hladka.
  2. Odstavíme z platne a necháme trocha vychladnúť, postupne pridávame do masy vajíčka, ale po jednom, aby sa nám vajíčka nezrazili.
  3. Do cukrárskeho vrecká s ozdobnou špičkou dáme po častiach cesto, na vymastený plech striekame kolieska podľa seba.
  4. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút do zlatista, necháme vychladnúť. Postupne ich prekrojíme na polovice, aby sme si ich mohli plniť plnkou.
  5. Deň predtým Salko varíme 2 hodiny v plechovke, aby vznikol karamel.
  6. Zmäknuté maslo vymiešame do hladka, pridáme Salko a vymiešame karamelový krém, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, krém nanášame na rozkrojené veterníky.
  7. Šľahačku vyšľaháme dotuha a tiež dáme do cukrárskeho vrecka. Nanesieme na karamelový krém.
  8. Takto sa podarili, vrch posypeme práškovým cukrom alebo polejeme citrónovou polevou. Dobrú chuť.
  9. Nakoniec pofŕkame karamelovou polevou: cukor skaramelizujeme, pridáme vodu, necháme vychladnúť a polejeme alebo pofŕkame ňou hotové veterníky.