Veterníky
Karamelové veterníky s karamelovou polevou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Karamelové veterníky u nás, obľúbené.
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto: do hrnca dáme vodu, olej, nakrájané maslo, soľ, povaríme, kým sa maslo nerozpustí. Zoslabíme plameň a pridáme múku, ktorú vymiešame do hladka.
- Odstavíme z platne a necháme trocha vychladnúť, postupne pridávame do masy vajíčka, ale po jednom, aby sa nám vajíčka nezrazili.
- Do cukrárskeho vrecká s ozdobnou špičkou dáme po častiach cesto, na vymastený plech striekame kolieska podľa seba.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút do zlatista, necháme vychladnúť. Postupne ich prekrojíme na polovice, aby sme si ich mohli plniť plnkou.
- Deň predtým Salko varíme 2 hodiny v plechovke, aby vznikol karamel.
- Zmäknuté maslo vymiešame do hladka, pridáme Salko a vymiešame karamelový krém, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, krém nanášame na rozkrojené veterníky.
- Šľahačku vyšľaháme dotuha a tiež dáme do cukrárskeho vrecka. Nanesieme na karamelový krém.
- Takto sa podarili, vrch posypeme práškovým cukrom alebo polejeme citrónovou polevou. Dobrú chuť.
- Nakoniec pofŕkame karamelovou polevou: cukor skaramelizujeme, pridáme vodu, necháme vychladnúť a polejeme alebo pofŕkame ňou hotové veterníky.