Karamelový zákusok

Karamelové kocky s čokoládou podľa Jozefíny Zaukolcovej

Autor receptu: redakcia

Slávnostný zákusok s karamelovým krémom, šľahačkou a čokoládou od známej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.

30
porcií
40 minút
príprava
7-8 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky, práškový a vanilínový cukor vyšľaháme dopenista.
  2. Žĺtky vymiešame s olejom, pridáme vodu.
  3. Vyšľahané hmoty spolu zľahka spojíme, primiešame preosiatu múku.
  4. Cesto rozotrieme na plech (veľkosť 30 x 30 cm) pokrytý papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 230 °C upečieme.
  5. Pripravíme karamelový krém: Kryštálový cukor rozpustíme na svetlý karamel, pridáme smotanu a rozvaríme. Po vychladnutí smotanový karamel našľaháme, pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký krém.
  6. Po vychladnutí z korpusu odstránime papier, rozotrieme karamelový krém a necháme stuhnúť.
  7. Po stuhnutí na krém nanesieme vyšľahanú šľahačku s cukrom a zákusok necháme vychladiť.
  8. Čokoládu s tukom rozpustíme nad vodným kúpeľom a vlažnú polevu nalejeme na vychladený zákusok. Po stuhnutí pokrájame na kocky a vhodne dozdobíme.