Kysnuté karamelové koláče

Karamelové hniezda

Autor receptu: svedka

35
porcií
60 minút
príprava
17 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do teplej vody pridáme cukor a rozdrobíme droždie - rozmiešame a necháme odpočinúť 10 minút na teplom mieste.
  2. Múku zmiešame so soľou, pridáme olej a vyššie pripravený kvások a vymiesime elastické nelepivé cesto. Cesto posypeme múkou, poriadne zabalíme nádobu s cestom do potravinárskej fólie a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste.
  3. Na múkou vysypanú dosku roztiahneme cesto do tvaru obdĺžnika o hrúbke cca 1 cm, valčekom si pomáhame čo najmenej.
  4. Rovnomerne rozotrieme karamelové kondenzované mlieko po celej ploche cesta.
  5. Zrolujeme a nakrájame na 1,5-2 cm hrubé hniezda, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie mierne od seba. Zakryjeme opäť fóliou a necháme odpočívať ďalších 20 minút.
  6. Rúru vyhrejeme na 250 °C. Do vyhriatej rúry vložíme hniezda a po 5 minútach znížime teplotu na 220 °C. Pečieme približne ďalších 12 minút do zlatohneda.
  7. Upečené horúce hniezda polejeme rozpustenou karamelovou bielou čokoládou (alebo obyčajnou), posypeme hrubou soľou podľa chuti či nasekaným karamelom... Úžasne nadýchané aj na druhý deň :)