Karamelová bábovka (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Jemná, lahodná chuť bábovky...no, ak ju upečiete posúďte sami ;-) Toto cesto mám vyskúšané aj na >Škoricovú roládu
25 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup
- 70g kryštálového cukru upálime na karamel.
- Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
- Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (vážili 197g, tak toľko dať aj cukru a múky)...ja som dala menej cukru, stačí 80g.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a kto má rád, môže pridať 1 čajovú lyžičku mletej škorice (ale nemusí byť) Vlejeme 100ml oleja a vychladnutý karamel.
- Preosiatu múku rozmiešanú s kypriacim práškom.
- A opatrne vmiešame vyšľahaný sneh.
- Cesto (je hustejšie) dáme do bábovkovej formy, ktorú sme vopred vymazali a vysypali múkou alebo jemnou strúhankou, formu som použila s rozmerom (205 mm x 205 mm)
Vo vyhriatej rúre (piekla som v plynovej) bábovku pečieme asi 45-50 minút. Skúšame špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečená) Necháme dobre vychladnúť a vyklopíme.
- Prajem dobrú chuť a príjemné posedenie pri kávičke :-)