Kapustnica

Kapustnica s údeným a čili

Autor receptu: ellie17

Táto kapustnica má výraznú chuť. Je sýta, hustá a najlepšie chutí po odležaní, keď sa chute prepoja.

6
porcií
25 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Údené koleno vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou (asi 2,5 litra), pridáme celé čierne korenie, nové korenie, bobkové listy a trochu rasce. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. Po uvarení koleno vyberieme, vývar si necháme.
  2. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchneme ju v studenej vode, ale nie úplne, aby sme nestratili charakteristickú chuť. Pokrájame ju na menšie kúsky a vložíme do samostatného hrnca. Zalejeme časťou vývaru a dusíme ju asi 30 minút na miernom ohni.
  3. V hlbšej panvici roztopíme bravčovú masť. Pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu a necháme ju vypiecť do chrumkava. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme ju dozlatista. Prisypeme mletú papriku, premiešame a okamžite zalejeme menším množstvom vývaru, aby sa paprika nepripálila.
  4. Tento základ prelejeme do hrnca s kapustou. Pridáme na kocky nakrájané bravčové plece, sušené hríby (vopred namočené asi 15 minút v teplej vode), na kolieska nakrájanú údenú klobásu a nasekané čili papričky. Všetko premiešame a varíme spolu približne 45 minút, kým mäso nezmäkne a chute sa spoja.
  5. Z uvareného kolena odstránime kosti, mäso nakrájame na kúsky a vložíme späť do polievky. Podľa potreby dolejeme zvyšok vývaru.
  6. Pridáme pretlačený cesnak, mleté čierne korenie, soľ podľa chuti a sušenú majoránku. Premiešame, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte 20–25 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  7. Po dovarení necháme kapustnicu odpočívať aspoň 15–20 minút pred podávaním, aby sa chute prepojili. Najlepšia je však na druhý deň.