Kapustňáky-celiatické (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Toto jedlo sme robili často doma a chutilo veľmi ale chcela som vyskúšať aj pre celiatikov.dá sa ale je to veľmi krehké ale chutné.-)
18 porcií |
180 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- pripravíme si všetky potrebné suroviny
- do kastrola nastrúhame kapustu na struháku
- pridáme mleté korenie ,soľ a olej
- za stáleho miešania udusíme do zlatova a nechame vychladnúť
- pustíme sa do prípravy cesta:do misky dáme múku, soľ, vajce a olej a pripravíme si kvások z mlieka cukru a kvasníc (pridala som aj 1Kl psýlia a 1Kl guarovej gumy ale nemusí byť)
- prileme kvásom do misky a vypracujeme najskôr varechou cesto
- preložíme na dosku s ešte spracujeme ručne
- vypracovane cesto nechame chvilku odležať
- z cesta začneme utrhat kúsky a tvarujeme z nich placky
- do stredu každého kolečka dáme kopček kapusty a uzavrieme ale ide to velmi tazko cesto sa dosť lame a trhá chce to vela trpezlivosti
- hotové opatrne stlačíme aby boli take plackovité(ja som tvarovala až po 20 minútach kysnutia a už sa to robilo horšie) prikryjeme vlhkou utierkou a nechame kysnúť 40 minút
- preložíme na plech vystlaný papierom ,potrieme vajíčkom a popichame vidličkou aby mal kde unikať vzduch z kapusty
- dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st.pečieme pomaly asi 50 minút.dobrú chuť!