Kandizované čerešne jednodňové

Autor receptu: eva53

V našej rodine nejedávame čerešne, lebo nezrelé nie sú sladké a keď sú pekné červené a sladučké, už nie sú vegetariánske jedlo. Každý rok som ich presladzovala 10 dní ,tento rok som ale natrafila na zahraničnom blogu na recept,ktorý som trocha upravila, pridala som kyselinu citrónovú,lebo presladzované čerešne nemajú výraznú chuť. Zapáčil sa mi aj nízkou spotrebou cukru. Jednodňovými som ich nazvala,lebo sú hotové za jeden deň, ale nie je problém ich aj skonzumovať za jeden deň.

600 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. v prvom rade si odkôstkujem čerešne takýmto praktickým prababičkovským odkôstkovačom z prvej repibliky
  2. neskôr si ušetrím prácu keď dám do nerezovej panvice sitko ,cez ktoré zachytávam šťavu z čerešní
  3. vykôstkované čerešničky opláchnem pod tečúcou vodou , aj zvnútra aby som ich zbavila prípadných návštevníkov zo živočíšnej ríše,podľa uváženia podozrivo vyzerajúce rozpolím a opláchnem dôkladnejšie. Vyplatilo sa!
  4. keď mám prichystané asi kilo čerešní,vlejem k zachytenej čerešňovej šťave 2 dcl vody,pridám 400 gr kryštálového cukru, 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a privediem do varu
  5. kyselina citrónová prášková v 100 g balení - moja obľúbená značka
  6. do vriaceho cukrového roztoku pridám bezčervíkové čerešničky
  7. a pod pokrievkou na slabom plameni za občasného miešania varím 45 minút
  8. po uplynutí tejto doby ich nechám odkvapkať na site
  9. a takmer vychladnuté poukladám na sušiaci rošt,pekne sa lepia na prsty
  10. zvyšný cukrový roztok použijem na ďalšie kilo čerešní, ktoré som si odkôstkovala a zbavila nezvaných návštevníkov .Takisto ich varím na miernom ohni pod pokrievkou 45 minút a tento postup opakujem kým mi vystačia čerešne, t.j. ešte 4x
  11. z 5 kg čerešní mi vyšlo 8 sušiacich roštov,dostali peknú červenú farbu.Sušila som ich asi 6 hodín, celková príprava bola zhruba 4 hodiny, najviac času zabralo odkôstkovávanie a odčervíkovanie.Na obrázku je iba časť roštov,zvyšok už bol uskladnený v bruškách alebo v sklenenej dóze.
  12. do zimy určite nevydržia, prvé dva rošty zmizli hneď večer. Keď nás chytí mlstná,alebo uvaríme dobrý čajík,nájdu svoje uplatnenie.Zvyšok sirupu som dala do fľaše a vyšlo mi asi deco hustého čerešňového sirupu. Už ho manžel vypil, takže fotka sa nekoná.