Kakaový zákusok - fajný (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Tento zákusok máme veľmi radi. Recept mi dala moja neb. krstná mama. Ja som ho
upravila,
lebo jej koláčik bol
mastnejší a sladší. Pripomína americké brownies.
Piecť sa môže na menšom plechu alebo aj v tortovej forme, ktorej obsah je vlastne
polovica z obsahu veľkého plechu. Zákusok bude slávnostnejší.
10 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Najprv vyšľaháme z bielkov tuhý sneh s prídavkom štipky soli a citrónovej šťavy. V priebehu šľahania pridáme cca 1 PL studenej vody a asi 1/3 z odváženého cukru. Voda je prirodzené kypridlo.
- Múku preosejeme a zmiešame s kakaom, mletými orechami a kypriacim práškom.
- Maslo spolu s polámanou čokoládou povoliť v mikrovlnke. Čokoláda sa môže aj postrúhať a pridať k múke. Ja som použila mikrovlnku. Maslo izbovej teploty vyšľaháme ručným šľahačom so zbytkom cukru do peny. Postupne pridáme po jednom žĺtky za neustáleho šľahania.
- Nakoniec ručne varechou pridáme po častiach striedavo múku a sneh. Miešame opatrne, ľahko len masu obraciame, aby zostala nadýchaná.
- Cesto prenesieme na menší plech o rozmere 20 x 30 cm a uhladíme stierkou.
- Pečieme pri 180 °C asi pol hodiny.Pred koncom pečenia som teplotu zvýšila na 200 °C. Treba striehnuť a orientovať sa podľa svojej rúry. Čokoládová vôňa sa šíri po celej kuchyni. :-)
Pri servírovaní môžeme, ale nemusíme, poprášiť cukrom.