Kakaový zákusok - fajný (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Tento zákusok máme veľmi radi. Recept mi dala moja neb. krstná mama. Ja som ho upravila, lebo jej koláčik bol mastnejší a sladší. Pripomína americké brownies. Piecť sa môže na menšom plechu alebo aj v tortovej forme, ktorej obsah je vlastne polovica z obsahu veľkého plechu. Zákusok bude slávnostnejší.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Najprv vyšľaháme z bielkov tuhý sneh s prídavkom štipky soli a citrónovej šťavy. V priebehu šľahania pridáme cca 1 PL studenej vody a asi 1/3 z odváženého cukru. Voda je prirodzené kypridlo.
  2. Múku preosejeme a zmiešame s kakaom, mletými orechami a kypriacim práškom.
  3. Maslo spolu s polámanou čokoládou povoliť v mikrovlnke. Čokoláda sa môže aj postrúhať a pridať k múke. Ja som použila mikrovlnku. Maslo izbovej teploty vyšľaháme ručným šľahačom so zbytkom cukru do peny. Postupne pridáme po jednom žĺtky za neustáleho šľahania.
  4. Nakoniec ručne varechou pridáme po častiach striedavo múku a sneh. Miešame opatrne, ľahko len masu obraciame, aby zostala nadýchaná.
  5. Cesto prenesieme na menší plech o rozmere 20 x 30 cm a uhladíme stierkou.
  6. Pečieme pri 180 °C asi pol hodiny.Pred koncom pečenia som teplotu zvýšila na 200 °C. Treba striehnuť a orientovať sa podľa svojej rúry. Čokoládová vôňa sa šíri po celej kuchyni. :-) Pri servírovaní môžeme, ale nemusíme, poprášiť cukrom.