Medový zákusok
Kakaový medovník
Autor receptu: razomzastolom
Tento medovník vždy pečiem so zvláštnou inšpiráciou... Chutí každému bez výnimky, skutočne jedinečná chuť.
24 porcií |
60 minút príprava |
7 minút na 200 °C |
Postup
- Príprava plátov: Vajcia vyšľahať mixérom na vysokej rýchlosti. Pridať cukor, med a pokračovať v šľahaní 5 minút. Pridať smotanu, sódu bikarbónu uhasenú octom a pokračovať v šľahaní mixérom na nízkych otáčkach. Do vaječnej zmesi pridať roztopenú Heru, múku a kakao. Dôkladne vymiešať mixérom na nízkych otáčkach cca 2-3 minúty.
1/8 tekutého cesta naliať na vopred papierom na pečenie vystlaný plech (25x35 cm) a piecť 7 minút pri 200 °C, režim „hore-dole“ v strede rúry. Takto upiecť 8 plátov.
- Príprava krému:
Škrob rozpustiť v 500 ml studeného mlieka.
500 ml mlieka pomaly priviesť do varu. Za stáleho miešania vliať do vriaceho mlieka zmes škrobu a mlieka. Variť cca 1-2 minúty. Pridať kryštálový a vanilkový cukor, opäť priviesť k varu a ochladiť.
Mäkké maslo izbovej teploty vyšľahať pomocou mixéra na vysokej rýchlosti cca 6-7 minút. K maslu, za stáleho šľahania mixérom ďalších cca 10-15 minút, v malých dávkach pridať zavarený vychladnutý krém.
- Zostavovanie medovníka:
Pláty vyrovnať orezaním okrajov. Odrezky plátov podrviť pomocou tyčového mixéra. Krém rozdeliť na 8 častí, z ktorých jednu použiť na ozdobu vrchu a okrajov medovníka. Zvyšných sedem častí krému rozdeliť medzi osem plátov.
Okraje a vrch medovníka posypať podrvenými okrajmi plátov.
Medovník odložiť do chladničky na 24 hodín.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/yenGMZEo6UI