Orechový zákusok

Kakaové rezy s orechovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tieto rezy som piekla na rodinnú oslavu. Kakaové korpusy a jeden biely sú spojené výborným orechovým krémom.

22
porcií
60 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus biely: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do vajcového základu na 3x a potom opatrne vmiešala do cesta vareškou. Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a vložila do rúry. Pieklo sa 10 minút.
  2. Korpusy kakaové: Pokiaľ sa piekol prvý korpus, vymiešala som si cesto aj na kakaový. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva, sódu a kakao som zmiešala a do vajcového základu som preosiala na 3x múkovú zmes a opatrne vmiešala vareškou. Vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekol sa 10 minút.
  3. Pokiaľ sa mi piekol prvý kakaový korpus, pripravila som si cesto aj na druhý kakaový korpus, tiež sa piekol 10 minút.
  4. Všetky korpusy som nechala chladiť na mriežke a ihneď ako som ich vybrala z rúry, stiahla som kožu.
  5. Orechy som nemlela, ani nedrvila, ale strúhala nožom, lebo som chcela zachovať ich chuť a nevytlačiť z nich šťavu. Na také strúhanie potrebujem čas 1 hod.
  6. Krém: Nechala som zovrieť vodu a orechy som zaliala vriacou vodou. Keďže neboli mleté, nesali tak ľahko do seba vodu, položila som ich na sporák a chvíľku miešala, aby sa zahustili, potom som ich rýchlo potrebovala schladiť, tak som ich dala na parapetnú dosku a keďže je zima, rýchlo vychladli. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, a opatrne po lyžici som pridávala vychladnuté orechy. Napokon som pridala orechový likér a krém som rozdelila na 2 rovnaké časti. Dala som ho chladiť do chladničky. Zabudla som teraz fotiť krém.
  7. Keď som mala všetko pripravené a krém bol stuhnutý, zostavila som koláč. Na spodok som uložila prvý kakaový korpus, natrela som ho horúcim slivkovým džemom a na džem som uložila prvú polovicu krému.
  8. Na krém som položila biely korpus, ale som ho natrela z jednej strany horúcim marhuľovým lekvárom, položila som ho na krém a opäť z vrchu natrela horúcim lekvárom, teda biely korpus som natrela z oboch strán lekvárom.
  9. Na lekvár som uložila druhú polovicu krému...
  10. ...zakryla druhým kakaovým korpusom.
  11. Ako zvyknem, položila som na vrch igelit a krájaciu dosku a zaťažila 3 kg soli a uložila do chladničky na noc.
  12. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu. Zmiešala som bielu a horkú čokoládu, lebo som nechcela, aby bol vrch celkom tmavý ako korpus a pripravila polevu, poliala koláč a dala stuhnúť do chladničky.
  13. Krájala som na rezy horúcim nožom. Zdobila orechmi. Prajem vám dobrú chuť.