Kakaová torta

Kakaová torta s mascarpone krémom a ovocím (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Veľká oslava = veľká torta. Upiekla som ju ako rezy, aby sa ušlo každému + k tomu ešte nejaké drobnosti.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň pred pečením si roztopíme v horúcej šľahačke čokoládu, vymiešame a dáme do chladu. Na druhý deň si upečieme tri kakaové pláty - začneme šľahať bielky so štipkou soli, potom pridáme cukor, prešľaháme a postupne vlejeme žĺtka, potom olej + voda a nakoniec jemne vmiešame múku premiešanú s kakaom a PDP. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 180 °C na cca 10 minút. Opakujeme 2x. Šľahačku s čokoládou vyšľaháme.
  2. Pridáme mascarpone a dobre vymiešame. Niečo si necháme na boky torty, inak ju rozdelíme na dve časti.
  3. Keď pláty vychladnú, môžeme začať skladať tortu. Dala som ju na papierový pevný podnos, uložila som okrasný papier a aby sa nezašpinil, zakryla som ho papierom na pečenie, rozstrihnutým, aby sa dal po skončení zdobenia vytiahnuť. Prvý plát potrieme ľubovoľným džemom.
  4. Posypeme ovocím podľa chuti.
  5. A natrieme polovicou plnky. Dáme druhý plat + džem + ovocie + krém a nakoniec posledný, tretí plát.
  6. Navrch opäť džem a boky potrieme zbytkom krému. Tortu dáme do chladničky.
  7. Pripravíme si polevu na vrch torty roztopením čokolády v horúcej šľahačke s pridaním masla. Ja dávam čokoládu postupne, ak treba, ešte pridám, aby bola poleva hustá. Nechám trošku postáť a polejem vrch torty, opäť dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Vytiahneme papier spod torty a dozdobíme kvietkami ešte z mojej narodeninovej torty (nevyrábala som ich ja), číslami a srdiečkami z mliečneho marcipánu a maličkými kokoskami. Chcela som použiť aj nejaké čerstvé ovocie, ale nebol čas behať po obchodoch plných ľudí. Inak túto tortu môžete v pohode využiť ako rezy a nezdobiť ju ničím.
  9. Prierez tortou, chutila každému.
  10. Okrem toho som ešte robila figové miňonky, linecké maizenové, ježkov Jožkov, linecké kakaové maizenové, kokosové kvietky a kokosky plnené čokoládovým krémom ganache. Ešte tam chýba fotka oškvarkových kváskových pagáčov a dvoch chlebíkov.
  11. A aby toho nebolo málo, manželovi som do roboty piekla kakaové cupcakes s čokoládovo-tvarohový krémom.