Kakaová torta a postup na ružičky

Autor receptu: gabculka

Pridávam ešte jeden výborný recept na korpus torty, ktorý tiež veľmi rada robievam a aj sľúbený postup na ružičky. Recept na korpus som získala na internete od jedného šikovného mladého muža, ktorý má záľumu v pečení tort a robí neskutočné krásne kvety. My máme tiež jeden podobný rodinný recept ktorý voláme "vata torta", no tento je podľa mňa ešte lepší.

Postup

  1. Recept je z 10 vajec, no toto množstvo treba pri pečení torty s priemerom 30 cm. Pri priemere torty 24 cm stačí množstvá prerádať na 6, prípadne 7 vajec (podľa toho aký vysoký chceme korpus). Ja som tento korpus robila zo 7 vajec. Žĺtka s práškovým cukrom šľaháme, postupne pridávame horúcu vodu. Do bielkov za stáleho šľahania prisypeme kryštálový cukor a vanilkový cukor. Sneh vyšľaháme do tuha. Do žĺtok zamiešame múku s práškom do pečiva (keď chceme kakaové cesto, odoberieme časť múky a nahradíme ju kakaom, prípadne ak chceme orechové cesto, postupujeme rovnako) a vyšľahaný sneh.
  2. Cesto upečieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí naplníme plnkou a dáme dobre ztuhnúť do chladu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou.
  3. Hmotu na ružičky zafarbíme potravinárskymi farbami na požadovanú farbu. Odtrhneme si kúsok hmoty a urobíme malú guličku.
  4. Gulľku na jednej strane ztenčíme, aby sme dosiahli tvar slzičky.
  5. Okrúhle špáratko namočíme v jedlom lepidle.
  6. Špáratko zapichneme do vytvorenej slzičky a necháme zatuhnúť.
  7. Hmotu vyvaľkáme na tenko a povykrajujeme lupienky.
  8. Jednotlivé lupienky ztenčíme kosticou.
  9. Slzičku potrieme potravinárskym lepidlom, prípadne čistou vodou alebo bielym alkoholom.
  10. A začíname lepiť jednotlivé lupienky.
  11. Lupienky na koncoch trošku zahneme, aby mali tvar ruže.
  12. Na ďalšie lupienky si zafarbenú hmotu premiešame s bielou, aby sme mali slabší odtieň. Hmotu vyvaľkáme, vykrajujeme väčšie lupienky, ktoré lepíme na už urobený púčik.
  13. Potom to vyzerá takto.
  14. Tu vidíme rozdiel medzi ružičkami ktoré ešte nie sú dokončené a ktoré už sú vytvarované.
  15. Zo zelenej hmoty si vykrojíme ďalšiu časť ružičky.
  16. Tiež si ju ztenčíme kosticou.
  17. Prilepíme na ružičku.
  18. Končeky špicov dotvarujeme pomocou prstov do požadovaného tvaru.
  19. Pripravené ružičky na tortu.
  20. Hotové ružičky zapichujeme do potiahnutej torty.
  21. Pridáme lístky.
  22. A ešte drobné kvietky...
  23. Hotová tortička :).