Kakaová štrúdľa a tvarohové koláče z jedného plechu (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Najlepšie kysnuté koláče robila moja mama... Ale bohužiaľ naučiť ma ich nestihla...Dlho som hľadala to správne cesto a až z Vašich dobrých rád som pospájala to, čo sa mi zdalo, že už je to ono a až teraz to už je také, aké som chcela...Deti chcú štrúdľu a ja z manželom moravské koláče...Tak som nám vyhovela naraz. Z mojich minulých štrúdli sa kakao "prášilo" , ale vďaka náplni od @babkamt sa mi z koláča nepráši...A v recepte na cesto sú dobré drobnosti, ktoré som vyčítala v komentoch na Vareche.

40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z mlieka, 1 KL cukru a droždia pripravíme kvások. Z preosiatej múky, ostatného cukru, vajec, masti, štipky soli a prášku do pečiva, vykysnutého kvásku vymiesime cesto. Necháme ho kysnúť na teplom mieste asi hodinu, ja som ho zavrela do kysky, bolo skôr.
  2. Počas kysnutia pripravíme náplne: kakao, kyslú smotanu a kryštálový cukor vymiešame.
  3. Zmiešame tvaroh, žľtok, vanilku, práškový cukor a kôru z citróna.
  4. Na mrveničku pomrvíme prstami múku, cukor, vanilku a maslo.
  5. Cesto medzitým vykyslo.
  6. Preložíme ho na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti. Jednu odložíme bokom, druhú zase rozdelíme na dve časti. rozgúľame ich a potrieme kakaovou náplňou.
  7. Cestá zatočíme do štrúdlí.
  8. Štrúdle preložíme na naolejovaný plech tiež ich potrieme olejom.
  9. Odložené cesto rozgúľame do štvorca, rozdelíme na 16 rovnakých dielov a na každý dáme kôpku tvarohovej náplne.
  10. Urobíme buchtičky. Pospájanou časťou ich uložíme na plech. "Štamprlíkom" som urobila na vrch jamky.
  11. Kraje buchtičiek som natrela vidličkou rozšľahaným bielkom a do jamky som dala po lyžičke slivkového lekváru.
  12. Vrch som bohato posypala mrveničkou. Koláče dáme upiecť do vyhriatej rúry.
  13. Som Vám dievčence-Varecháčky vďačná, za Vaše cenné rady, myslím si , že ste ich tu - v mojich koláčoch našli. Vďaka Vám aj ja už viem piecť chutné koláče...