Kakaová roláda

Kakaová roláda (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchá príprava, ktorá nezaberie čas, no výsledok prekvapí.

15
porcií
50 minút
príprava
8-10 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto + štipka soli.
  2. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do penista, vmiešame cukor a došľaháme do tuha. Postupne vmiešame po jednom žĺtku, vlažnú vodu. Nakoniec zľahka vmiešame preosiatu múku, ktorú najprv spojíme s kakaom a mletými mandľami. Plech 30 x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 8-10 minút.
  3. Upečený korpus dáme na vlhkú utierku, zrolujeme necháme vychladnúť. Deň predtým som si pripravila karamelovú šľahačku. Kryštálový cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu, privedieme do varu a miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí. Odložíme do chladničky dobre vychladnúť.
  4. Potom karamelovú smotanu vyšľaháme do polotuha, vmiešame mascarpone a došľaháme do tuha. Pripravený korpus rozvinieme a nanesieme krém.
  5. Zrolujeme, odstránime papier na pečenie a roládu vložíme do chladničky stuhnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom (môj tip pre začiatočníkov) alebo polejeme čokoládovou polevou.
  6. Čokoládová poleva: Smotanu ohrejeme do horúca pridáme čokoládu polámanú na malé kúsky. Miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Dáme dobre vychladiť.
  7. Vychladnutú smotanu s čokoládou vyšľaháme do penista a roládu potrieme po celej dĺžke.
  8. Roládu ozdobíme podľa seba.