Kačacia nátierka

Kačacie „rillettes“ s figovým čatní a nakladanou šalotkou

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Kačacie stehná nasolíme, posypeme korením a bylinkami podľa chuti, pridáme bobkový list, nové korenie, cibuľu a cesnak nakrájaný nahrubo a necháme celú noc marinovať v chladničke. Na druhý deň vložíme do zapekacej misy a zalejeme tukom tak, aby boli úplne ponorené. Vložíme do rúry vyhriatej na 90–100 °C a konfitujeme domäkka.
  2. Z konfitovaných a trochu vychladnutých stehien odstránime kožu, ktorú vyškvaríme na panvici, získame tak kačací tuk.
  3. Mäso zo stehien oberieme od kostí, pridáme k nemu trochu kačacieho tuku, okoreníme a zľahka osolíme. Dôkladne premiešame. Ďalej ochutíme horčicou, najemno nasekanou červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Ešte raz premiešame.
  4. Figové čatní: Jablko a figy očistíme a nakrájame na kocky. Šalotku nakrájame nadrobno a orestujeme na masle, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme zázvor, jablko, figy, restujeme spolu. Podlejeme balzamikovým octom a vodou a pridáme škoricu. Povaríme 20 minút a scedíme. Tekutinu zredukujeme na sirup a necháme vychladnúť. Potom zmiešame s jablkovo-figovou zmesou.
  5. Nakladaná cibuľka: Do hrnca dáme červené víno, vínny ocot a cukor, zredukujeme na polovicu. A teplou tekutinou zalejeme šalotku, ktorú sme nakrájali na kolieska.