Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Včera pri stretnutí rodiny sme spomínali na všetko. Napokon padla voľba na kačice keď sme ešte chovali aj 30 kačíc ročne, sestra si spomenula na takúto pečienku, ktorú nám robila babka. Tak ma to naštartovalo, že som ju dnes musel urobiť.

8
porcií
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé zarobím cesto to trvá najdlhšie. Do muky dám sódu bikarbónu a soľ. Zmiešam na sucho. Potom pridám cukor, jogurt a vajce. Dobre zmiešam a vypracujem nelepive cesto.
  2. Cesto nechám prikryté odpočívať tak 50 minút.
  3. Zatiaľ idem robiť kapustu. Kyslú kapustu som nechal v sitku odtiecť z kvasenej vody. Jablka používam s kompótu zo 7 dcl pohára aj s 1dcl nálevu. Tieto jablka sú už ochutené a dobré zahustia kapustu. Víno používam z čiernych ríbezli dodá tomu ohromnú chuť. A džem z čiernych ríbezli to na zaver pekne dochuti.
  4. Do hrnca dám za lyžicu kačacej masti a očistenú a nakrájanú cibuľu. Dusím do mäkká potom dám cukor rozpustiť po rozpustení pomaly vlievam nálev z jabĺk za stáleho miešania , aby som tam nemal kúsky karamelu s cibuľou. Potom pridám kapustu a chvíľu dusím. Teraz dám do nej víno a bobkový list a nové korenie a trochu osolím. Nechám to dusiť, až do odparenia vody. Kapusta pekne zmäkne a ostane hustá. Pred koncom pridám džem premiešam a nechám asi 10 minút ešte dusiť. Potom odstavím hrniec zo sporáku na bok. Kapusta je hotová a ohromné chutná.
  5. Cesto po 50 minútach som dal na dosku, ktorú som posypal trochou múky. Rozrezal na 8 dielov.
  6. Z každého so vytvoril bochník, ktorý som rozvaľkal na placku.
  7. A dal piecť na panvicu potretú olejom z jednej aj druhej strany. Piekol som až do sfarbenia.
  8. Počas pečenia lokší som dal do ďalšieho hrnca kačaciu masť pomaly roztopiť. Hneď som pridal orezky z kože kačice a nechal to na slabej teplote robiť. Nesmie sa ta koža pripáliť, ale spustiť z nej masť a vytvoriť oškvarky.
  9. Keď sa oškvarky už začali farbiť, tak som pridal pečienku k nim do masti. Tu som tiež robil na slabom teple. No nie dlho aby ostala mäkká. Pri dlhom robení stvrdne. Potom som hrniec odstavil a až potom osolil. Tak je aj pečienka hotová.
  10. Lokše sa pomaly dorobia.
  11. Teraz už len dať na tanier lokšu na ňu kapustu a na kapustu dať pečienku, poliať masťou. Tak a už môžeme konzumovať. Slastne prevracať očami a ticho papať a zapíjať zvyškom vína. Je to nebíčko v papuľke, ako hovori jeden kuchár. Želám aj vám dobrú chuť.