Kabak mücver (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kabak mücver sú turecké placky z cukety, mäty piepornej, petržlenovej vňate, , kôpru,
jarnej cibuľky, červenej papriky, korenín, feta syra, vajec a múky, majú sviežu a
príjemnú pikantnú chuť,. Podávajú sa s jogurtom, ktorý je ochutený cesnakom,
citrónovou šťavou, ev aj kôprom. Kabak mücver sa najčastejšie servíruje ako meze pri
pohostení, tiež ako samostatné jedlo a to s ryžou, zemiakmi alebo rôznym pečivom.
20 minút príprava |
5+5 minút na 90-100 °C |
Postup- Pripravila som som jarnú cibuľku,...
- ...červenú sladkú papriku,...
- ...mätu piepornú, ak použije sušenú mätu, znížte jej množstvo na jednu tretinu, je oveľa výraznejšia a silne aromatická dodáva sviežu chuť i arómu,..
- ...cibuľku som pokrájala aj s vňaťou na kolieska, červenú papriku na malé kocky a mätu piepornú na jemno.
- Pokrájala som na jemno petržlenovú vňať a pripravila som syr feta.
- Cuketu som umyla a odkrojila som jej obe koncové časti,...
- ...nastrúhala som ju na hrubom strúhadle.
- K cukete som pridala vajcia.
- Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením, pridala som štipľavú mletú červenú papriku a pokrájaú kôprovú vňať, mám vlastný mrazený kôpor.
- Pridala som pokrájanú jarnú cibuľku, červenú sladkú papriku a mätu piepornú.
- Všetko som spolu dobre premiešala,...
- ...pridala som posekanú petržlenovú vňať, premiešala,...
- ...pridala som múku a znovu premiešala, ...
- ...namrvila som rukami syr feta,...
- ... osolila som až teraz na záver, aby cuketa nepustila priveľa vody /pozor feta je slaná dosť/, ešte raz som všetko poriadne premiešala a zmes na turecké placky z cukety - Kabak mücver - bola hotová.
- V rozpálenom oleji som polievkovou lyžicou / 1 PL/ urobila kôpky, roztlačila som ich mierne a vyprážala som ich sprudka do chrumkava na jednej strane - asi 5 - 6 minút,...
- ...a aj z druhej strany pekne do červena a do chrumkava.
- Hotové Kabak mücver som nechala odsať z prebytočného tuku na kuchynskej papierovej utierke.
- Podávala som ich horúce s hustým domácim jogurtom, ktorý som ochutila cesnakom a citrónovou šťavou.
- Kabak mücver sú výživné a aromatické turecké cuketové placky plné byliniek, korenín a papriky, feta syra, majú príjemnú osviežujúcu pikantnú chuť, sú výborným pohostením - podávajú sa ako meze, ale aj vynikajúcim hlavným chodom, sú mimoriadne obľúbené a veľmi rozšírené v celom Turecku, môžu sa pripravovať s malými obmenami, dom od domu trocha inak.
Je to pomerne rýchle, veľmi zdravé a ľahké jedlo plné vitamínov i chutí.
|