Kabak mücver (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kabak mücver sú turecké placky z cukety, mäty piepornej, petržlenovej vňate, , kôpru, jarnej cibuľky, červenej papriky, korenín, feta syra, vajec a múky, majú sviežu a príjemnú pikantnú chuť,. Podávajú sa s jogurtom, ktorý je ochutený cesnakom, citrónovou šťavou, ev aj kôprom. Kabak mücver sa najčastejšie servíruje ako meze pri pohostení, tiež ako samostatné jedlo a to s ryžou, zemiakmi alebo rôznym pečivom.

20 minút
príprava
5+5 minút
na 90-100 °C

Postup

  1. Pripravila som som jarnú cibuľku,...
  2. ...červenú sladkú papriku,...
  3. ...mätu piepornú, ak použije sušenú mätu, znížte jej množstvo na jednu tretinu, je oveľa výraznejšia a silne aromatická dodáva sviežu chuť i arómu,..
  4. ...cibuľku som pokrájala aj s vňaťou na kolieska, červenú papriku na malé kocky a mätu piepornú na jemno.
  5. Pokrájala som na jemno petržlenovú vňať a pripravila som syr feta.
  6. Cuketu som umyla a odkrojila som jej obe koncové časti,...
  7. ...nastrúhala som ju na hrubom strúhadle.
  8. K cukete som pridala vajcia.
  9. Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením, pridala som štipľavú mletú červenú papriku a pokrájaú kôprovú vňať, mám vlastný mrazený kôpor.
  10. Pridala som pokrájanú jarnú cibuľku, červenú sladkú papriku a mätu piepornú.
  11. Všetko som spolu dobre premiešala,...
  12. ...pridala som posekanú petržlenovú vňať, premiešala,...
  13. ...pridala som múku a znovu premiešala, ...
  14. ...namrvila som rukami syr feta,...
  15. ... osolila som až teraz na záver, aby cuketa nepustila priveľa vody /pozor feta je slaná dosť/, ešte raz som všetko poriadne premiešala a zmes na turecké placky z cukety - Kabak mücver - bola hotová.
  16. V rozpálenom oleji som polievkovou lyžicou / 1 PL/ urobila kôpky, roztlačila som ich mierne a vyprážala som ich sprudka do chrumkava na jednej strane - asi 5 - 6 minút,...
  17. ...a aj z druhej strany pekne do červena a do chrumkava.
  18. Hotové Kabak mücver som nechala odsať z prebytočného tuku na kuchynskej papierovej utierke.
  19. Podávala som ich horúce s hustým domácim jogurtom, ktorý som ochutila cesnakom a citrónovou šťavou.
  20. Kabak mücver sú výživné a aromatické turecké cuketové placky plné byliniek, korenín a papriky, feta syra, majú príjemnú osviežujúcu pikantnú chuť, sú výborným pohostením - podávajú sa ako meze, ale aj vynikajúcim hlavným chodom, sú mimoriadne obľúbené a veľmi rozšírené v celom Turecku, môžu sa pripravovať s malými obmenami, dom od domu trocha inak. Je to pomerne rýchle, veľmi zdravé a ľahké jedlo plné vitamínov i chutí.