Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Išli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru mám rada a tešila som sa, že môžem doniesť netradičný darček. Je smutné, že modernizácia je už všade a kým ja mám na balkóne pažítku a mladú cibuľku, moja svokra na dedine má v záhrade oleandre a figovníky. Pažítku si kúpi v Spar-e mrazenú...:-(((

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame ražnú múku s vlažnou vodou a ražným kváskom. Spravila som pokus pre tých, čo nemajú kvások, môže sa miesto neho pridať čerstvé droždie.
  2. Takisto si pripravíme predcesto z pšeničnej múky.
  3. Prikryjeme mikrotenovým sáčkom alebo nie celkom uzavrieme vrchnákom a necháme od večera do rána na kuchynskej linke pri izbovej teplote pomaly kysnúť.
  4. Na druhý deň už predciestka pekné pracujú.
  5. Opražíme vlašské orechy na suchej panvici, nechame ich vychladnúť a posekáme ich nahrubo.
  6. Zmiešame všetky ingrediencie.Miesime asi 7 minút na hladké cesto, ak by sa lepilo, podsypeme obyčajnou hladkou múkou. Necháme 20 minút odpočinúť.
  7. Košík alebo misu vystelieme utierkou a dobre vysypeme múkou.
  8. Cesto dáme do košíka vrchnou časťou nadol, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Poslednú polhodinu rozohrejeme rúru na 250st.C.
  9. Vyklopíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pecňa nakrojíme ostrým nožom.
  10. Dáme plech do rozpálenej rúry, nastriekame párkrát rozprašovačom vodu na dno rúry. Zavrieme a necháme piecť pri vysokej teplote, kým nezačne peceň chytať farbu. Potom znížime teplotu na 180 minút a necháme 35-40 minút dopiecť. Krájame až vychladnutý.
  11. Krajec potom vyzerá veľmi lákavo.
  12. Urobila som aj variantu so sušenými rajčinami. Bola veľmi zaujímavá...:-)))