Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Išli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru mám rada a tešila som sa, že môžem doniesť netradičný darček. Je smutné, že modernizácia je už všade a kým ja mám na balkóne pažítku a mladú cibuľku, moja svokra na dedine má v záhrade oleandre a figovníky. Pažítku si kúpi v Spar-e mrazenú...:-(((
Postup
- Zmiešame ražnú múku s vlažnou vodou a ražným kváskom. Spravila som pokus pre tých, čo nemajú kvások, môže sa miesto neho pridať čerstvé droždie.
- Takisto si pripravíme predcesto z pšeničnej múky.
- Prikryjeme mikrotenovým sáčkom alebo nie celkom uzavrieme vrchnákom a necháme od večera do rána na kuchynskej linke pri izbovej teplote pomaly kysnúť.
- Na druhý deň už predciestka pekné pracujú.
- Opražíme vlašské orechy na suchej panvici, nechame ich vychladnúť a posekáme ich nahrubo.
- Zmiešame všetky ingrediencie.Miesime asi 7 minút na hladké cesto, ak by sa lepilo, podsypeme obyčajnou hladkou múkou. Necháme 20 minút odpočinúť.
- Košík alebo misu vystelieme utierkou a dobre vysypeme múkou.
- Cesto dáme do košíka vrchnou časťou nadol, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Poslednú polhodinu rozohrejeme rúru na 250st.C.
- Vyklopíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pecňa nakrojíme ostrým nožom.
- Dáme plech do rozpálenej rúry, nastriekame párkrát rozprašovačom vodu na dno rúry. Zavrieme a necháme piecť pri vysokej teplote, kým nezačne peceň chytať farbu. Potom znížime teplotu na 180 minút a necháme 35-40 minút dopiecť. Krájame až vychladnutý.
- Krajec potom vyzerá veľmi lákavo.
- Urobila som aj variantu so sušenými rajčinami. Bola veľmi zaujímavá...:-)))