Jogurtovo-jahodový zákusok (torta)
Autor receptu: janikbj
Postup- Deň dopredu si dáme na plátno (husté sitko) odtiecť biele jogurty.
Ak máte svoj osvedčený recept na piškótu, kľudne použite ten. Rozpis je na tortu alebo malý plech (27 x 20 cm).
Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, nakoniec pridáme vodu a olej, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Jemne vmiešame striedavo s múkou s práškom do pečiva do žĺtkovej peny. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme v rúre vyhriatej na 150 - 160 stupňov (podľa rúry).
- Jahody si popučíme (narýchlo zmixujeme) na pyré, aby sme ho mali liter. Osladíme podľa kyslosti jahôd a dáme variť. Zlaté klasy si rozmiešame v troške vody a vlejeme do horúceho jahodového pyré. Uvaríme hustý jahodový "puding". Občas ho premiešame a nie celkom horúci nanesieme na upečený korpus.
- Šľahačku vyšľaháme, (nepoužívam stužovač) a postupne a jemne do nej metličkou zamiešame jogurty, ktoré sme si podľa chuti osladili (nám stačili cca 4 PL práškového cukru, nemáme radi veľmi sladké). Jogurtový krém nanesieme na vychladnutú jahodovú vrstu a prikryté necháme v chlade stuhnúť. Fotila som posledný kúsok, preto fotka nič moc,ale pre ilustráciu snáď stačí ;)
|