Jogurtovo-jahodový zákusok (torta)

Autor receptu: janikbj

Suroviny

Postup

  1. Deň dopredu si dáme na plátno (husté sitko) odtiecť biele jogurty. Ak máte svoj osvedčený recept na piškótu, kľudne použite ten. Rozpis je na tortu alebo malý plech (27 x 20 cm). Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, nakoniec pridáme vodu a olej, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Jemne vmiešame striedavo s múkou s práškom do pečiva do žĺtkovej peny. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme v rúre vyhriatej na 150 - 160 stupňov (podľa rúry).
  2. Jahody si popučíme (narýchlo zmixujeme) na pyré, aby sme ho mali liter. Osladíme podľa kyslosti jahôd a dáme variť. Zlaté klasy si rozmiešame v troške vody a vlejeme do horúceho jahodového pyré. Uvaríme hustý jahodový "puding". Občas ho premiešame a nie celkom horúci nanesieme na upečený korpus.
  3. Šľahačku vyšľaháme, (nepoužívam stužovač) a postupne a jemne do nej metličkou zamiešame jogurty, ktoré sme si podľa chuti osladili (nám stačili cca 4 PL práškového cukru, nemáme radi veľmi sladké). Jogurtový krém nanesieme na vychladnutú jahodovú vrstu a prikryté necháme v chlade stuhnúť. Fotila som posledný kúsok, preto fotka nič moc,ale pre ilustráciu snáď stačí ;)