Jogurtové slané tyčinky so sezamom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept mám z novembrového čísla rok 2012 z madarského časopisu "Blikk nok konyhája". Ohlásila sa mi včera na večer milá návšteva, recept sa mi páčil a upiekla som tieto jogurtové slané tyčinky k vínečku. Pri družnom rozhovore sa veľmi míňali, mali veľký úspech, dokonca som musela dať recept, ktorý som sľúbila aj niekoľkým varecháčkam, tak som ho preložila a na ich želanie pridávam.

40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ.
  2. Pridala som pokrájané zmäknuté maslo...,
  3. ...a domáci jogurt. Mala som Extra hustý domáci jogurt, ktorý som robila podľa receptu našej varecháčky @diabambulky, vrelo odporúčam.
  4. Všetko som spolu rukami dôkladne spracovala na polotuhé hladké cesto - asi 10 minút, nechala som odpočinúť prikryté utierkou - 20 minút.
  5. Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku.
  6. Rozvaľkala som ho na približne obdlžníkový plát o hrúbke asi 3 - 4 mm. Netreba viac podsypávať múkou, cesto nelepí a veľmi dobre sa s ním pracuje.
  7. Rozvaľkané cesto som potrela vajcom, ktoré som rozšľahala so soľou. Do vajca som dala trošku viac soli, lebo my hrubozrnnú soľ neobľubujeme. Recept som uviedla tak, ako je v maďarskom časopise, je na vás, čo použijete na posypanie neskôr hrubozrnnú soľ, ak áno, potom vajce vôbec nesoľte.
  8. Posypala som hojne sezamom.
  9. Pripravené cesto som pokrájala ostrým nožom na dlhšie a tenšie tyčinky o šírke asi 3 - 4 mm, teda tak isto, aká je hrúbka vyvaľkaného cesta.
  10. Pokrájané tyčinky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
  11. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C asi 18 - 20 minút, kým nebolii pekne zlato -hnedé a pekne chrumkavé. Nechala som ich na doske úplne vychladnúť.
  12. Hotové tyčinky som uložila na podnos, chutili a veľmi rýchlo sa míňali, sú naozaj výborné a krásne chrumkavé, vyskúšajte aj vy ako pohostenie k vínečku ale chrumkať len tak ako slanú pochúťku. Mne osobne veľmi pripomínali Soletky, ktoré som kedysi kupovala v Tuzexe.