Jogurtové slané tyčinky so sezamom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept mám z novembrového čísla rok 2012 z madarského časopisu "Blikk nok konyhája".
Ohlásila sa mi včera na večer milá návšteva, recept sa mi páčil a upiekla som tieto
jogurtové slané tyčinky k vínečku.
Pri družnom rozhovore sa veľmi míňali, mali veľký úspech, dokonca som musela dať
recept, ktorý som sľúbila aj niekoľkým varecháčkam, tak som ho preložila a na ich želanie
pridávam.
40 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ.
- Pridala som pokrájané zmäknuté maslo...,
- ...a domáci jogurt. Mala som Extra hustý domáci jogurt, ktorý som robila podľa receptu našej varecháčky @diabambulky, vrelo odporúčam.
- Všetko som spolu rukami dôkladne spracovala na polotuhé hladké cesto - asi 10 minút, nechala som odpočinúť prikryté utierkou - 20 minút.
- Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku.
- Rozvaľkala som ho na približne obdlžníkový plát o hrúbke asi 3 - 4 mm.
Netreba viac podsypávať múkou, cesto nelepí a veľmi dobre sa s ním pracuje.
- Rozvaľkané cesto som potrela vajcom, ktoré som rozšľahala so soľou. Do vajca som dala trošku viac soli, lebo my hrubozrnnú soľ neobľubujeme.
Recept som uviedla tak, ako je v maďarskom časopise, je na vás, čo použijete na posypanie neskôr hrubozrnnú soľ, ak áno, potom vajce vôbec nesoľte.
- Posypala som hojne sezamom.
- Pripravené cesto som pokrájala ostrým nožom na dlhšie a tenšie tyčinky o šírke asi 3 - 4 mm, teda tak isto, aká je hrúbka vyvaľkaného cesta.
- Pokrájané tyčinky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C asi 18 - 20 minút, kým nebolii pekne zlato -hnedé a pekne chrumkavé. Nechala som ich na doske úplne vychladnúť.
- Hotové tyčinky som uložila na podnos, chutili a veľmi rýchlo sa míňali, sú naozaj výborné a krásne chrumkavé, vyskúšajte aj vy ako pohostenie k vínečku ale chrumkať len tak ako slanú pochúťku.
Mne osobne veľmi pripomínali Soletky, ktoré som kedysi kupovala v Tuzexe.