Jogurtové kuracie rezne

Jogurtové kuracie rezne (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

4
porcie
60 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kúpila som celé chladené kura bez GMO a rozporcovala som ho. Umyté 2 veľké kuracie prsia vodorovne prekrojíme a získame 4 rezne. Malé prsia som použila na balatonskú špecialitu. Ale tiež sa môžu použiť v tomto recepte, rezňov bude viac. Bez klepania som ich ponorila na 24 hodín do marinády a uložila prikryté fóliou do chladničky.
  2. Príprava marinády: 1 biely grécky jogurt (alebo aj iný biely hustý jogurt) pomixujeme v mixéri alebo len vidličkou s vajciami, prelisovaným cesnakom, vegetou, čiernym korením a grilovacím korenim. Ušetrila som 1 vajce, použila som len 1 ks. Na záver pridáme múku na zahustenie a prípadne soľ podľa vlastnej chuti. Ja som dala špaldovú múku.
  3. Na druhý deň rezne s marinádou obalíme v strúhanke. Miešam klasickú strúhanku s kukuričnou chrumkavou v pomere asi 1:1. Strúhanku dobre popritláčame a ihneď vyprážame v rozohriatom oleji. Vysmážame prudko bez zakrytia, aby sa rezne nestačili napiť olejom. Najprv rozhorúčime prázdnu panvicu, potom dáme olej a keď je horúci, vysmážame. Oleja má byť toľko, aby rezne boli ponorené len do polovice, nie celé. Tento spôsob (množstvo oleja) odporúčal kuchár Pavel v Dámskom klube. Rezne vypražené po oboch stranách ukladáme do misy na papierovú kuchynskú utierku. Servítky prekladáme po každej vrstve rezňov. Na vyprážanie som použila olej Raciol. Vhodný je repkový olej alebo bravčová masť. Slnečnicový olej nepoužívajte na vyprážanie, lebo má nízky bod zadymenia, rýchlo sa prepaľuje a pritom sa tvoria toxické kancerogénne látky. Jedine v studenej kuchyni.
  4. Ako príloha sa odporúča zemiakové pyré a kyslá uhorka. Ja som si zvolila zdravú uvarenú pohánku pokvapkanú olivovým olejom a ľadový šalát v sladkokyslom náleve. Rezne ohriate v mikrovlnke sú mäkké aj na druhý deň.