Jogurtová torta - nepečená (fotorecept)
Autor receptu: adkas
Torta je svieza, lahka a chutovo vyborna. Tuto torticku som nasla na nete. Torta na
fotografii ma zaujala, ale ked som si precitala recept, nezhodoval sa s obrazkom, takze
som si ho prerobila podla svojho uvazenia na zaklade mojich skusenosti:))) Nieco som
ponechala, nieco som pozmenila. Biela jogurtova zmes s jemnym nadychom citronovej
chute a k tomu ovocie...hmmmm.... Rozhodne stoji za vyskusanie...
12 porcií |
40 minút príprava |
Postup
- Rozpis je na tortovu formu o priemere 20 cm.
Keksiky pomelieme, maslo rozpustime a pridame do keksikov. Premiesame a masu dobre utlacime do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili papierom na pecenie. Dame do mraznicky, kym si pripravime marhulovo-zelatinovu zmes.
- Marhulovo-zelatinova zmes: 2 zelatinove platky namocime do studenej vody. Asi jednu tretinu marhul odoberieme a pridame k nim 100 - 150 g praskoveho cukru ( podla chuti). Rozmixujeme. Rozmixovane marhule zahrejeme na teplotu cca 60 stupnov a pridame k tejto zmesi vyzmykane 2 platky zelatiny.
- Rozmiesame, kym sa zelatina rozpusti a marhulovo-zelatinovu zmes vylejeme na keksikovy zaklad a opat vlozime cca na 20-30 minut do mraznicky.
- Jogurtovo-slahackova zmes:
1.Medzitym praskovu zelatinu dame napucat do 150 ml stavy z kompotu. Zahrejeme a dobre rozmiesame, nechame mierne ochladit.
2.Jogurt rozmiesame so 100- 150 g praskoveho cukru. Pridame postruhanu koru a stavu z citrona ( ja som stavu nedavala, iba koru a bolo tak akurat).
3. Vyslahame si slahackovu smotanu. Do jogurtovej zmesi vmiesame vyslahanu slahacku. Trochu z tejto jogurtovo-slahackovej zmesi odoberieme a rozmiesame v rozpustenej zelatine. Potom tuto rozmiesanu zelatinu vmiesame do zbytku jogurtovo-slahackovej zmesi. Dobre preslahame.
4. Na stuhnutu marhulovo-zelatinovu zmes nanesieme 1/2 jogurtovo-slahackovej zmesi , ulozime marhule ( zopar odlozime bokom na zdobenie) a zalejeme zbytkom jogurtovej zmesi. Odlozime do chladnicky stuhnut. Minimalne tri hodiny, najlepsie na celu noc.
- Ked je jogurtova zmes stuhnuta, zalejeme velmi tenkou vrstvou zelatiny, ktoru sme si pripravili namocenim dvoch platkov zelatiny do studenej vody. Po zmaknuti ju vyzmykame a pridame ju do 150 ml ovocnej stavy z kompotu. Zahrejeme iba mierne a miesame , kym sa zelatina rozpusti. Ochladime ju.Tortu zalejeme tenuckou vrstvou zelatiny ( iba polievkovou lyzicou opatrne nalievame) ozdobime marhulami a potom opat lyzicou polievame zelatinou marhule a zbytok torty. Odlozime do chladnicky stuhnut.
- Pred podavanim odstranime odopinatelny bok tortovej formy. Tenkym nozom dookola tortu oddelime od tortovej formy a nezabudneme pri prekladani na tacku ( podnos) odstranit aj papier na pecenie.
- No a potom si uz iba pochutnavame na tejto skvelej, lahodnej torticke.
- bola to velka mnamka:)))
- v reze
- Prajem dobru chut a skvely chutovy zazitok!!!!!!!