Jesenný jablkový koláč
Autor receptu: donnchaa
Jablkový koláč som našla v kuchárskej knihe. Je vynikajúci a jeho vôňa vám nádherne prevonia celý dom. Robím ho pravidelne na jeseň, pretože vyčaruje príjemnú jesennú atmosféru. Táto dávka je na obyčajný plech.
50 minút príprava |
35 minút na 180 - 200 °C |
Postup
- Z hladkej múky, zmäknutého palmarínu, práškového cukru, vajíčka, vody, citrónovej kôry a štipky soli si pripravíme cesto. Cesto sa snažíme vymiešať rýchlo, aby sme ho zbytočne nezohrievali. Vyvaľkáme a dáme na plech vystlaný papierom, ktorý sme vymastili a posypalii hrubou múkou.
- Cesto posypeme nasekanými orechmi.
- Jablká ošúpeme, pokrájame na plátky a husto nimi obložíme koláč. Pokvapkáme šťavou z citróna.
- Koláč posypeme hrozienkami, škoricou a kryštálovým cukrom. Podľa toho, ako kyslé alebo sladké sú jablká, dáme množstvo cukru.
- Maslo, cukor, škoricu, vanilku a múku rukami rozmrvíme. Hotovou posýpkou posypeme jablká.
- Koláč pečieme na 180 - 200 °C asi 35 min.