Jesenné jablkové šišky (fotorecept)
Autor receptu: diabambulka
Je jeseň a jabĺčka k nej neodmysliteľne patria, tak prečo si ich nespojiť so šiškami a urobiť pravé jesenné jablkové šišky :-))) " Ja som pampúch pampúšik mäkký ako vankúšik " to je kúsok z rozprávky, ktorú má veľmi rád náš synček a presne to platí aj pri jesenných jablkových šiškách - sú mäkkučké ako vankúšik, mala som dnes problém sa od nich odtrhnúť...mňam
Postup
- Do misky dáme múku, vlažné mlieko, vlažnú vodu, 2 PL práškového cukru, 3 čajové lyžičky susšeného droždia Dr.Oetker.
- Troška premiešame a pridáme žĺtka, rozpustené maslo a rum - aby pri vysmážaní šišky nenasali toľko tuku.
- Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov a najskôr rukou a potom vareškou zapracujeme do cesta. Vymiesime.
- Cesto preložíme do misky, ktorú si vymastíme troškou oleja, aby išlo dobre po vykysnutí vyklopiť a nenalepilo sa na steny misky. Zakryjeme misku potravinárskou fóliou a necháme 45 minút kysnúť, tak aby cesto zdvojnásobilo objem. Poslednú lyžicu práškového cukru vymiešame s citrónovou šťavou,
- mletou škoricou a pokrájanými jablkami. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, opäť premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Takto krásne nám cesto vykyslo.
- Cesto jemne vyvaľkáme a na polovicu plátu si naznačíme kde budeme vykrajovať šišky a rozložíme jablká. Druhou polovicou cesta preložíme. Vykrojíme väčšie kolieska
- -krásne sa nám cesto spojí a do stredu každej šišky vykrojíme ešte malé koliesko. Necháme podkysnúť a vysmážame vo väčšom množstve oleja z obidvoch strán. Na začiatku smaženia si dáme najskôr do oleja 2 kolieska očistenej čerstvej mrkvi, aby sa nám olej nepripaľoval a zakryjeme pokrývkou. Keď šišky otočíme už ich nezakrývame pokrývkou - tú si utrieme papierovou servítkou, aby bola suchá, nachystaná na ďalšie vysmážanie. Šišky spolu s mrkvou vyberieme. Každú šišku necháme odkvapkať na papierovom obrúsku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku. Pri každom ďalšom vysmážaní opäť vložíme dve kolieska mrkvi do oleja...
- Posypeme práškovým cukrom a podávame.
Pre tých mlsnejších podávame so šľahačkou :-)))
Dobrú chuť...