Jesenná polievka s kuriatkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto polievku varievala moja dobrá mama na jeseň z čerstvých a v zime zo sušených
kuriatok s koreňovou zeleninou a zemiakmi. Po mnohých rokoch som si spomenula na jej
úžasnú vôňu a chuť.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 80-90 °C |
Postup
- Pripravila som si čerstvé kuriatka.
- Umyla som ich viackrát pod prúdom tečúcej studenej vody, kým neboli čisté a nechala som ich odkvapkať na cedníku, vodu z kuriatok som zachytila a odložila na neskoršie použitie.
- Očistila som a pokrájala koreňovú zeleninu, mrkvu a petržlen na kolieska a zeler na kocky.
- Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 5 minút,...
- ...pridala som zeleninu a restovala spolu - asi 10 minút, restovaná zelenina pridá na chuti.
- Zaliala som zeleninu vodou,...
- ...pridala som očistené zemiaky pokrájané na kocky,...
- ...kuriatka aj s vodou, v ktorej boli namočené, bobkový list, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, priviedla som do varu a varila som na strednom plameni.
- V panvici na rozohriatom oleji som orestovala múku do svetlej farby,..
- ... na chvíľu som odtiahla panvicu z ohňa a pridala som sladkú mletú červenú papriku,
- ...nechala som ju rozpustiť v oleji, krátko som spolu restovala za stáleho miešania, zaliala studenou vodou a rozmiešala do hladka, aby neboli hrudky,..
- Hotovú zásmažku som pridala do polievky a varila som na strednom plameni - asi 15 minút,...
- ...do hotovej polievky som pridala ešte majoránku.
- Horúcu polievku som nabrala na tanier, posypala som ešte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a pochutnávali sme si na voňavej a úžasne chutnej jesennej dobrote, ktorá krásne zahriala :-)))
- Môj najlepší priateľ navaril vynikajúce pikantné korenené Indické jahňacie Rahra mäso s indickými Čapati plackami ako II. chod - pošmákli sme si :P :-)))))