Jablková bábovka
Jesenná bábovka
Autor receptu: lenka1503
Mám rada každé ročné obdobie. Jeseň, ktorá je teraz, má svoje krásne farby a neodolateľné chute.* A tak som si v nedeľu spravila neodolateľnú bábovku s chuťou a vôňou jesene. S jablkami, orieškami a trochou škorice. Už len pohár čaju a môžem si vychutnávať babie leto a teplo domova. Lebo
bábovka je to, čo k domovu
jednoznačne patrí.
20 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv si oberieme jablká z vlastnej úrody, samozrejme tento krok vynechajte a zaobstarajte si poctivé jalká. Potom ich ošúpeme, vykrojíme stred a postrúhame nahrubo.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, mleté lieskovce (môžu byť aj vlašské orechy), sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
- V druhej mise zmiešame vajcia a oba cukry. Metličkou vymiešame do peny. Pridáme olej a zamiešame.
- Tekutú zmes primiešame do suchej a varechou poriadne premiešame. Pridáme jablká a znovu premiešame.
- Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme cesto, utrasieme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C približne 50 minút.
- Bábovku po upečení vyklopíme a jemne poprášime práškovým cukrom.
- Do kastrólika dáme kakao a cukor a prilejeme trošku mlieka. Asi 3 PL alebo podľa toho akú hustú chceme mať polevu. Za stáleho miešania zahrievame na platni a potom ňou polejeme bábovku.
Alebo si klasicky roztopte čokoládu so šľahačkovou smotanou resp. s mliekom.