Jemný vývar

Autor receptu: jody

Jasné, úplne obyčajná vec, nijako chuťovo výrazná, ničím neohurujúca, ale mne strašne chutí. :-)

10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Okrem listov karfiolu, tie si nakrájame na drobno a dáme bokom. Zeleninu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, posolíme, prihodíme pár guličiek korenia, ešte za lyžicu oleja a dáme variť. Šupneme ešte pár vetvičiek mrkvovej vňate, len na vyvarenie.
  2. Varíme pomaly, necháme bublinkovať. Ono to pomalé varenie akosi k tým vývarom pasuje, aj keď tu sa nemusíme báť zakalenia. Chvíľu pred koncom, keď už mrkve moc nechýba, prihodíme hrášok a listy karfiolu a dovaríme. Osobitne uvaríme slíže, či inú závarku. A nakoniec jeme koľko vládzeme. Ja osobne na jeden šup pol litra. Prajem dobrú chuť.
  3. A nezasneží a nezasneží :-DDD