Jemný ríbezľový koláč II.

Autor receptu: orchidea

Aj keď sa nám tohto roku neurodilo veľa červených ríbezlí, toľko, aby som mohla upiecť koláč našťastie bolo. Vyskúšala som podobný recept tomu, ktorý som uverejnila vlani a predsa je inakší....

Postup

  1. Z múky, cukru, smetolu, žĺtok a mlieka som vypracovala cesto. Odložila som ho na pol hodiny do chladničky.
  2. Okrúhlu sklenenú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Cesto som vložila do formy a tam som ho rozvaľkala tak, že kraj bol vyvýšený.
  3. Na cesto som nasypala mandľové lupienky a ríbezle. Posypala som ich aj troškou cukru. Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút. Vyšľahala som si sneh z bielkov, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Potom som koláč vybrala, natrela som sneh a posypala zvyšnými mandľovými lupienkami a ríbezľami. Dopiekla som najskôr pri nižšej teplote asi 160 stupňov - 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a piekla som pokiaľ nebol sneh zlatistý.