Trhanec

Jemný kukuričný trhanec (bezlepkový) (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemný a nadýchaný dezertík z kukuričnej múky, ktorý ocenia najmä bezlepkáči.* Chutí vynikajúco a preto ho odporúčam ako obmenu klasického cisárskeho trhanca naozaj každému. Je vhodný ako dezertík alebo sladký hlavný chod.

3
porcie

Suroviny

Postup

  1. Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ, kypriaci prášok a nastrúhanú kôru z celého citróna premiešame v jednej miske. Následne pridáme vajce, olej, šťavu z 1/2 citróna a mlieko. Cesto dobre vymiešame dohladka a odložíme do chladničky na 1 noc. Za ten čas kukuričná múka napučí, čo je veľmi dôležité. Múku podľa možnosti použite čím hladšiu, ale podľa mojich skúseností majú v obchodoch aj tak len 1 kukuričnú múku.
  2. Na druhý deň cesto vyberieme a necháme 1-2 hodiny pri izbovej teplote. Následne premiešame, lebo napučaná múka sa usadila na spodu. Ja som aj počas státia cesto zo 2x premiešala, keďže som ho zarobila na obed a nechala do druhého rána stáť.
  3. V panvici si rozohrejeme trocha oleja, ak chcete môžete aj maslo a vlejeme za 1 naberačku cesta, nech je hrubšie ako na palacinky. Keď cesto začína viditeľne tuhnúť, tak ho vareškou potrháme a kúsky rovno aj otáčame. Ešte chvíľku opečieme a vyberieme.
  4. Podávame posypané práškovým cukrom, alebo s lekvárom podľa chuti? Trhanec je výborný, cesto jemnučké, nadýchané a mäkké. Chuť kukuričnej múky neutralizoval citrón a kombinácia surovín, takže ostala len úžasná chuť. Prajem dobrú chuť!
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube