Jemný jablkový koláč

Autor receptu: forneta

Koláč je pre mňa neuveriteľne jednoduchý, možno sa vám to asi bu zdať trochu zdĺhavé, ale...

6-8
porcií
20-25 minút
na 220 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 °C.
  2. Z jabĺk odstránime jadrovníky a prekrojíme ich na polovicu. Do plytkej misky nalejeme šťavu a doplníme vodou. Polovičky jabĺk ponoríme do tejto citrónovej vody aby nezhnedli.
  3. Na veľký plech vystlaný papierom na pečenie položíme plát rozvaľkaného lístkového cesta a tupou stranou noža označíme obrubu asi 1 cm od okraja po celom obvode. Línie iba naznačíme, cesto neprekrojíme. Takto vznikne rám, ktorý sa dvihne nad jablkovú plnku.
  4. Jablká vyberieme zo šťavy a vysušíme. Prekrojíme na štvrtiny a nakrájame na čo najmenšie plátky.
  5. Cesto posypeme lyžicou cukru. Jablká poukladáme na cesto dovnútra obruby tak, aby sa prekrývali. Pokryjeme celé cesto a jemne na jablká natrieme crème fraîche a zase poukladáme jablká.
  6. Maslo roztopíme a zmiešame so zvyšnou lyžicou cukru v malom kastróle a necháme chvíľu bublať, kým nevznikne svetlý karamel. Sirupom pokvapkáme jablká a dáme do trúby
  7. Pečieme asi 20-25 minút, kým sa okraje nenafúknu nad jablká a ovocie nebude mäkké a mierne sfarbené.