jahodový koláč

Jemný a šťavnatý jahodový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantastický koláčik s jemným, ľahučkým cestom, plný šťavnatých zrelých jahôd* 😍 Úžasne chutný ovocný koláč, ktorý u nás v sezóne jahôd jednoducho nemôže chýbať.

40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné... Do jednej misky dáme žĺtky a do druhej bielky. K žĺtkom pridáme oba cukre a soľ, z bielkov potom vyšľaháme penu. Múku si už vopred zmiešame s práškom do pečiva a maslo necháme spustiť do tekuta.
  2. Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a soľ vyšľaháme do penista. Pridáme jogurt a tiež dobre prešľaháme. Napokon striedavo vmiešavame raz maslo, raz mlieko a raz múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dostaneme pekné hladké cesto, do ktorého vareškou zľahka vmiešame penu z bielkov.
  3. Okrem jahôd budeme potrebovať aj trochu práškového cukru a pár lyžíc strúhanky, aby jahody celkom nepremočili cesto.
  4. Plech vytrieme olejom, poprášime trochou múky a 3/4 cesta rovnomerne rozotrieme na plech. Cesto posypeme strúhankou a poukladáme všetky jahody. Jahody posypeme pár lyžicami práškového cukru a nakoniec nanesieme hore-dole zvyšné cesto.
  5. Koláč pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 °C cca 40 minút. Pre istotu treba spraviť skúšku s ihlou.
  6. Vychladnutý koláčik môžete posypať práškovým cukrom :-) Koláčik je naozaj úžasnej chuti, cesto jemnučké a ľahké. Jahody sú aromatické, sladké a krásne šťavnaté🥰👌
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.