Vanilkové drobné pečivo

Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom

Autor receptu: redakcia

Drobné vianočné pečivo sa väčšinou zlepuje hladkým džemom.* Väčšinou sa používa ríbezľový, pretože jeho kyslastá chuť sladké sušienky krásne dopĺňa. Ak vám táto kombinácia zovšednela, vyskúšajte ich zlepiť lieskovoorieškovým krémom. Bude to vítaná zmena.

12 ks
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvarené žĺtky pretlačíme cez husté sitko do misy. Pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a cukor. Všetko vymiešame do peny.
  2. Múku zmiešame so škrobom a preosejeme do maslovej peny. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, vyškrabeme dreň a spolu so štipkou soli ju pridáme do misy k ostatným prísadám.
  3. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na dva rovnaké diely. Každý rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a na papieri na pečenie ich necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc.
  4. Z chladničky vyberieme najskôr jeden plát stuhnutého cesta, vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 7 cm a rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice koliesok vykrojíme malou formičkou tvar stromčeka. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Rovnakým spôsobom vykrajujeme a upečieme kolieska aj z druhého plátu cesta.
  5. Po upečení opatrne stiahneme papier na pečenie aj s kolieskami z horúceho plechu a necháme ich vychladnúť. Plné kolieska potrieme orieškovým krémom a zlepíme ich s vykrojenými kolieskami.