Vanilkové drobné pečivo
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom
Autor receptu: redakcia
Drobné vianočné pečivo sa väčšinou zlepuje hladkým džemom.* Väčšinou sa používa ríbezľový, pretože jeho kyslastá chuť sladké sušienky krásne dopĺňa. Ak vám táto kombinácia zovšednela, vyskúšajte ich zlepiť lieskovoorieškovým krémom. Bude to vítaná zmena.
|
12 ks porcií |
40 (+ chladenie) minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Uvarené žĺtky pretlačíme cez husté sitko do misy. Pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a cukor. Všetko vymiešame do peny.
- Múku zmiešame so škrobom a preosejeme do maslovej peny. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, vyškrabeme dreň
a spolu so štipkou soli ju pridáme do misy
k ostatným prísadám.
- Vypracujeme vláčne cesto, ktoré
rozdelíme na dva rovnaké diely. Každý
rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm
a na papieri na pečenie ich necháme
odležať v chladničke, najlepšie cez
noc.
- Z chladničky vyberieme najskôr jeden
plát stuhnutého cesta, vykrajujeme z neho
kolieska s priemerom 7 cm a rozložíme ich
na plech vystlaný papierom na pečenie. Do
polovice koliesok vykrojíme malou formičkou tvar stromčeka. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Rovnakým spôsobom vykrajujeme a upečieme
kolieska aj z druhého plátu cesta.
- Po upečení opatrne stiahneme papier
na pečenie aj s kolieskami z horúceho
plechu a necháme ich vychladnúť. Plné
kolieska potrieme orieškovým krémom
a zlepíme ich s vykrojenými kolieskami.