Kysnuté koláče
Jemné turecké rožky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemné rožky, z ktorých sa budú tešiť všetci, ktorí majú radi
kysnuté koláčiky.
40 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- V troche vlažného mlieka necháme nakysnúť kvások. Zostatok vlažného mlieka dáme do väčšej misy pridáme olej, 1 žĺtok, kvások, cukor, soľ, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha, jeden žĺtok necháme na potretie cesta.
- Do tekutej zmesi po hrnčekoch pridávame preosiatu múku a nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť tak na 1 1/2 hodiny.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Plnky: Z mlieka, vanilkového pudingu, krupice a cukru uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť. K tvarohu primiešame vanilínový cukor, hrozienka a citrónovú kôru.
- Z cesta urobíme menšie bochníky 16-18 ks. Každý rozvaľkáme do tvaru kruhu, na vrchnú časť dáme plnku a spodnú tvorítkom nakrojíme, viď foto. Zrolujeme do tvaru rožkov.
- Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Necháme na plechu trocha nakysnúť.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme do zlatista 20-25 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.