Kysnuté koláče

Jemné turecké rožky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jemné rožky, z ktorých sa budú tešiť všetci, ktorí majú radi kysnuté koláčiky.

40 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. V troche vlažného mlieka necháme nakysnúť kvások. Zostatok vlažného mlieka dáme do väčšej misy pridáme olej, 1 žĺtok, kvások, cukor, soľ, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha, jeden žĺtok necháme na potretie cesta.
  3. Do tekutej zmesi po hrnčekoch pridávame preosiatu múku a nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh z bielkov.
  4. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť tak na 1 1/2 hodiny.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  6. Plnky: Z mlieka, vanilkového pudingu, krupice a cukru uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť. K tvarohu primiešame vanilínový cukor, hrozienka a citrónovú kôru.
  7. Z cesta urobíme menšie bochníky 16-18 ks. Každý rozvaľkáme do tvaru kruhu, na vrchnú časť dáme plnku a spodnú tvorítkom nakrojíme, viď foto. Zrolujeme do tvaru rožkov.
  8. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Necháme na plechu trocha nakysnúť.
  9. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme do zlatista 20-25 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.