Pečivo

Jemné pečivo z kokosového kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké, jemné voňavé pečivo :-) Je výborné na raňajky, na desiatu, samotné alebo aj natreté maslom či džemom.

12 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, kokos, cukor, soľ a dobre premiešame lyžicou. Pridáme do polovice spustené maslo, olej, jogurt, bielok a v 2 dl mlieku napučané droždie. To zvyšné mlieko, cca 1 dl prilievame postupne podľa potreby pri vypracúvaní cesta. Záleží od toho ako múka pije. Vypracujeme jemné, dosť mäkké a vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto musí byť zato vláčnejšie a mäkšie, lebo ten kokos trocha nasiakne. Ja som dala počas vypracúvania ešte 1 dl mlieka, ale ako spomínam to záleží od múky,treba dolievať po troške a stále dobre vmiesiť tekutinu. Vypracované cesto pomocou trochy múky ešte narýchlo vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca 45 minút kysnúť.
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 12 rovnakých častí, ktoré ešte raz zľahka premiesime do tvaru bochníčka. Následne bochníčky trochu rozvaľkáme a zľahka znova skrútime. Nakoniec ich poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a necháme len toľko minút podkysnúť, kým sa nám zohreje rúra na 180 °C. Cesto je dosť jemné, ale aj tak sa s ním pracuje veľmi dobre, bez problémov.
  3. Pred šupnutím do rúry ich natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a urobíme ostrou žiletkou 3 zárezy na každom koláči. Napokon vložíme do rúry a pečieme cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať.
  4. Pečivo je krásne upečené, ľahučké a mäkké.
  5. Výborne sa hodí na raňajky, alebo desiatu deťom. Je chuťovo skvelé samotné, ale aj natreté džemom, maslom alebo aj nutellou. Veľmi chutné sú s mliečnou kávou alebo kakaom :-) Dobrú chuť!