Mrkvový zákusok

Jemné mrkvové rezy (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Jemnučké, voňavé a jednoduché na prípravu.

8-10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Cukor môžete použiť hnedý alebo klasický biely, hnedý pridáva peknú tmavú farbu. Cukor s olejom spolu vyšľaháme, pridáme po jednom vajcia. Po každom vajci dobré prešľaháme, pridáme soľ a premiešame.
  2. Múku premiešame s kypriacim práškom, sódou a škoricou (podľa chuti môžete pridať kardamóm, perníkové korenie, alebo pomarančovú kôru). Zmes preosejeme a zamiešame do cesta. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu a všetko spolu premiešame.
  3. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech (30x40 cm) vyložený papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20-25 minút.
  4. Korpus necháme vychladnúť. Po vychladnutí okraje korpusu zarovnáme nožom z každej strany (asi 1 cm) a odrezky odložíme. Zarovnaný korpus rozrežeme na tri rovnaké diely, prevrátime a odstránime papier na pečenie.
  5. Urobíme plnku. Mascarpone, cukor a studenú smotanu na šľahanie spolu vyšľaháme do tuha.
  6. Každý diel natrieme krémom a poukladáme na seba. Vrch a boky natrieme zvyšným krémom, trochu môžeme nechať aj na ozdobu. Odrezky nastrúhame na strúhadle na omrvinky a obsypeme boky rezov. Vrch ozdobíme sekanými orechmi a trochu posypeme práškovým cukrom.
  7. Necháme 1-2 hodiny schladiť. Dobrú chuť. Rezy sú veľmi jemné, mäkké a rozplývajú sa na jazyku.