Zeleninová polievka

Jemná zeleninová polievka so skrytým petržlenom

Autor receptu: janikbj

Petržlen je u nás doma dosť neobľúbený, tak ho do polievok dávam vyvariť vcelku a potom vyhodím - škoda, ja viem. Tak tu je jedna z možností, ako ho dostať do stravníkov, polievka chutila, nikto nehádal, čo robí tú lahodnú sladkastú chuť ;)

5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na masle si orestujeme mrkvu nakrájanú na kolieska, zemiaky nakrájané na malé kocky a petržlen vcelku alebo nakrájaný na veľké kusy (aby sme ho pri mixovaní ľahšie vylovili). Kto chce, môže do základu pridať aj cibuľu a cesnak, ja som ho tu nedávala. Pridáme asi 2 PL jemných ovsenných vločiek a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou (u nás doma sa nepoužívajú bujóny, takže ako vývar používam vodu, ktorú si odložím z varenia zemiakov (keď varím ako prílohu)). Keď treba, osolíme a varíme, kým nie je zelenina mäkká.
  2. Vylovíme kúsky petržlenu a časť zemiakov a mrkvy a rozmixujeme najemno. Vrátime do polievky, prilejeme asi 1 dl plnotučného mlieka (alebo smotany na varenie) a necháme spolu ešte povariť. Polievka je jednoduchá, lahodná a v tých teplách chutí aj vlažná.