Zeleninová polievka

Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky.* Privykol som si na ne a zároveň, vďaka Mamke a Babke, som sa ich aj naučil variť od skorého detstva. Pomáhal som doma so všetkým, ale v kuchyni som sa „motal“ najradšej. Od čistenia zeleniny, až po hovädziu polievku. Jej 5P (kvalitné mäso a zelenina, čistota, čas a trpezlivosť). Zeleninové, to je iný „level“. Tu sa môžem odviazať, kombinovať!

6-8
porcií
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sladké zemiaky (bataty) som olúpal, umyl a pokrájal na asi centimeter široké „hranaté štvrťkolieska“.
  2. Šikovný „V krájač“, nazývaný aj ako „mandolína“ je aj v mojej kuchyni výborný pomocník a pomocou neho som pokrájal polovičku malej hlávky sladkej kapusty i stonky zeleru.
  3. Do hrnca som nalial zo 3 PL oleja, vložil pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, plátky cesnakových strúčikov a po zmiešaní podusil do sklovita. Pridal som pokrájané sladké zemiaky, veľkú zelenú hrubostennú papriku, papričku jalapeño, tri paradajky „Roma“ a po opätovnom premiešaní a asi 3-5 minútovom podusení aj všetky koreniny (mletá sladká paprika, korenie na zeleninu „Nahrin“, polievka hubová Knorr v prášku (ako všetky vrecúškové polievky, aj táto je na dve veci, ale ako korenie odporúčam), pikantná omáčka „Donkey Hot“ (alebo „Salsa“). Premiešal a vložil skelet z kurčaťa a kosti z hovädzích rebier, prikryl pokrájanou kapustou a stonkovým zelerom, podusil, zalial asi litrom horúcej vody a nechal variť, než zemiaky boli mäkké (necelú „hoďku“).
  4. Základ polievky vyzeral takto. Povyberal som všetky kosti, lebo už splnili svoju „misiu“ a teraz došiel rad na lístočky koriandra (kto ich nerád, tak vynechá, alebo nahradí petržlenovými) a pokrájané šampiňóny. Dolial som horúcu vodu, komplet nechal prevrieť a dochutil ho majoránom, čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
  5. Polievku som za horúca podával ozdobenú lístočkami koriandra (pokrájané halúzky, ani sušené, na rozdiel od petržlenovej vňate, nám akosi „nepasujú“) a veruže chutila!